周末約左朋友Lunch,知道佢鐘意食日本菜,就book左之前食過嘅日本料理餐廳 @hk_hika 平日星期一至五Lunch time好多上班族會嚟食飯,通常都會坐滿晒,今日星期六諗住無咁多人,點知都係full house,好彩有book定枱,可惜今次未能安排吧枱,只能坐窗邊嘅Sofa位🪟💎今次encore繼續點返極上海鮮丼昼食,依舊有前菜、沙律、味噌湯、甜品及飲品!同行朋友都話極抵,$288就有咁多野~\ 🐖前菜 + 🥗沙律 /今次個前菜係豚肉,脂肪同瘦肉一層夾一層,師傅用醬汁炆煮,肉質食落軟腍,而且非常入味!! 沙律係菠菜伴金菇,味道普通。\ 🍣主菜 - 極上海鮮丼 /雖然今次係二訪,但完全無令我失望,刺身然舊極鮮,而且份量極多,刺身完完全全覆蓋晒碗飯,見到都流晒口水🤤🤤海鮮丼有牡丹蝦、大量松葉蟹肉、海膽、三文魚籽、拖羅、油甘魚,最推介嘅係拖羅同海膽!! 拖羅油脂豐富,入口即溶,脂香馥郁,海膽外表金黃有光澤,食落好鮮甜!! 同行朋友同我一樣食極上海鮮丼,都讚不絕口!!! 最後又係不知不覺成碗丼飯食晒!!\ ☕️咖啡 + 🍨甜品 /咖啡今日配嘅係溫奶,無左上次嘅熱奶,加完之後咖啡溫度稍降

\ 🐖前菜 + 🥗沙律 /
\ 🍣主菜 - 極上海鮮丼 /
\ ☕️咖啡 + 🍨甜品 /
咖啡今日配嘅係溫奶,無左上次嘅熱奶,加完之後咖啡溫度稍降唔夠熱。而雪糕今次揀左朱古力味🍫,不錯~

***
✨餐廳食物保持應有嘅水準,食材新鮮,服務亦好好,餐廳下午茶時段會落場,但我同朋友傾到忘晒形過咗鐘職員都無催過(*¯︶¯*)

相信不久嘅將來我會三訪Hika,下次真係要試下佢嘅串燒或者Omakase!!!
***