2009-09-19
寫下寫下赫然發現自己又寫到第二百篇食評,真係時光飛逝,近呢幾個月真係覺得時間好似過得越黎越快咁,唔通開心既時光真係過得特別快?不過無咩特別需要憂愁既日子我就已經當佢係開心既時光架啦,做人都係唔可以太奢求架!今日又同媽咪黎到SSP,因為上次買完架衣車返去唔識用,所以今日特登要去學下點用同埋順便行下街睇下有無野買。行街之前當然要醫飽個肚先啦,我地兩個人就黎到信興飲個下午茶啦,一入到去即刻有位,不過要同其他人搭檯的。入面燈火通明,樓底又高,而且熱鬧非常,人聲鼎沸,真係好似去到另一個環境咁,可能我平日都比較少D去呢D較舊式既食店啦,所以又有另一種感受。媽咪仲話鍾意呢度多過蓮香樓喎,話覺得呢度感覺乾淨D衛生D,睇黎上次蓮香樓俾左佢一個唔係太好既經驗喎。XD一坐低個肚已經餓到咕咕聲,梗係要即刻叫野食啦。過去拎點心,見到D蝦餃大隻得好緊要,所以就要左籠啦。佢個餡做得幾好呀,D蝦好爽,有蝦味,同埋好實正,唔會一夾就散哂。不過個皮厚左少少,如果簿返DD就好啦。之後媽咪話想食蓮蓉包,就要左碟啦,個阿姐話D包係佢地自己做,又話有蛋黃係入面,幾HARD SELL喎,哈哈。不過都OK既,其實佢個皮係厚左少少,但
一坐低個肚已經餓到咕咕聲,梗係要即刻叫野食啦。過去拎點心,見到D蝦餃大隻得好緊要,所以就要左籠啦。佢個餡做得幾好呀,D蝦好爽,有蝦味,同埋好實正,唔會一夾就散哂。不過個皮厚左少少,如果簿返DD就好啦。之後媽咪話想食蓮蓉包,就要左碟啦,個阿姐話D包係佢地自己做,又話有蛋黃係入面,幾HARD SELL喎,哈哈。不過都OK既,其實佢個皮係厚左少少,但係佢勝在做得夠軟熟,所以都可以接受。個蓮蓉好鬼甜呀,不過媽咪話白蓮蓉係咁架喎,真係有粒唔細既蛋黃係中間,好味。
跟住我地仲要左個豬肚燒賣,可能我比較少食,就覺得幾好食喎。豬肚好煙UN,好入味又夠甜,同埋個肉餡一齊食好正呀,算係屬於較為濃味既食物。最後我地叫左個味菜鵝腸炒河,都唔細碟架,D鵝腸都夠爽,但淡左少少無咩味。唔知佢係咪因為驚D味菜鹹呢,所以感覺上唔夠調味料,成個炒河都係偏淡,我地加左少少豉油成個河粉即刻好味哂。D河粉唔會炒到一團野咁,唔錯。
呢隻茶葉都幾好,夠哂濃味呀。飲畢茶錢每位$6又唔駛加一,食物又好味,偶然黎食下真係唔錯。在此就完成左我第 200 篇食評啦。=)