2018-11-04 1344 浏览
事隔差唔多一年後再返嚟食片皮鴨今次book左6點食飯好巧合地坐返上次同一張枱 唔同嘅係今次有五個人一齊食😋食物嘅質素同服務都到keep得住,呢點抵讚既!一出𨋢就會見到counter同埋呢一個大招牌一入到去嘅右手邊就會見到廚房 師傅有時就會喺入邊準備食物坐低之後枱上邊就會有兩疊碟開胃前菜同埋見到一雙鴨子嘅餐具座前菜味道就正正常常今次一共帶咗六個餸當然唔少得主角片皮鴨啦😋今次五個人就叫咗半隻鴨 雖然上次兩個人都係叫半隻😂每一台叫咗片皮鴨嘅客人 師傅都會喺佢面前即場將鴨片落嚟上碟,每一片嘅厚薄都一樣而且有肉有皮,識落更加好味。其實呢一個先係正宗嘅片皮鴨片法😃上邊張相有一碟塊塊細嘅皮叫做一口酥,係由隻鴨頸位置細細片咁片出嚟,食落去係酥香脆口 齒頰留香,個人覺得要點少蜂蜜黃梅醬食就完全唔會有油膩嘅感覺。呢個一口酥我都係喺呢度先食到,我之前去過北京出同食片東鴨嘅地方都冇呢一種食法。呢度嘅片皮鴨我覺得係整幾好食嘅,佢個鴨肉質好嫩 鴨香味濃而不俗 就算加埋其他配料一齊食都唔會蓋過左佢原本嘅味道,而且一點都唔膩加埋佢個配料有個哈密瓜會提升到鴨肉嘅鮮味,成塊食落口感亦唔錯😋第二樣我覺得要推介嘅就係呢個無錫
事隔差唔多一年後再返嚟食片皮鴨
今次book左6點食飯
好巧合地坐返上次同一張枱 唔同嘅係今次有五個人一齊食😋
食物嘅質素同服務都到keep得住,呢點抵讚既!

一出𨋢就會見到counter同埋呢一個大招牌
一入到去嘅右手邊就會見到廚房 師傅有時就會喺入邊準備食物
坐低之後枱上邊就會有兩疊碟開胃前菜同埋見到一雙鴨子嘅餐具座
前菜味道就正正常常

第二樣我覺得要推介嘅就係呢個無錫脆鱔

呢個脆鱔係炸嘅,未食嘅時候以為係外脆皮內包住鮮嫩鱔肉,一食原來係炸到通透 甘香鬆脆嘅,味道酸甜可口
正👍🏻
2018-11-04