2004-12-06
事關呢類舊茶記,真係買少見少!搞掂一日的工作,同太座行出九龍城碼頭搭船過北角,途經此處。佢雖然舊殘殘,但入面都有唔少人幫襯,當然不少是在看著黃霑先生的追思會的。見四點幾,時間尚早,就入來飲杯奶茶食件包,坐下。其實唔使多講,睇到個「隨地吐痰乞人憎,罰款二千有可能....」的七言絕句牌子,就知呢度起碼三十年歷史。頭頂轉轉風扇,大圓檯,加直角卡位,又係老牌茶記的象徵。叫左奶茶咖啡各一皆要走糖,加件鮮油占多。奶茶幾滑,以茶記標籤來說,是有水準;咖啡也不錯,個人覺得無論去到那裡,飲茶記咖啡,「走糖」是最好的飲法;奶多也是另一個茶記標籤,飲奶茶咖啡,又怎可以沒有它?據觀察,幫襯的都是附近的街坊,或工作的勞動階層,夠晒地道,亦當然沒設禁煙區。埋單20 蚊,幾平,路經此地都可以試試這個本地飲食遺產。
埋單20 蚊,幾平,路經此地都可以試試這個本地飲食遺產。