2017-12-23
九龍行相信係不少人嘅兒時回憶,學生時代我經常過黎唱k~經過時代嘅洗禮,呢度搖身一變,成為餐廳集中地,今次我地黎試下地下新開嘅上海菜餐廳。蟹粉小籠包$75抓住大閘蟹的尾巴,點左呢個蟹粉小籠包,小籠包湯汁多,除左有蟹粉之外,豬肉餡料仲混入蟹肉,大滿足再點左特選尊貴套餐2人套餐$268酸辣湯2位食上海菜必點酸辣湯,呢度嘅酸辣湯夠酸夠香,唔會好辣,配料有豆腐絲、木耳、蛋花、肉絲,大大碗好足料,唔會水汪汪咁。雞絲粉皮麻醬味道花生味非常香,如果多醬會更好~手拍青瓜青瓜切得夠細,拍得入味,雪得夠凍,好爽脆,蒜味夠川味回鍋肉回鍋肉片配有大量清甜椰菜、豆乾、洋蔥爆炒,鑊氣夠,豆瓣醬香濃唔會死辣,用黎送飯一流呀~蒲東小館炒飯見到有店名嘅炒飯,必定係招牌菜,正如之前所講,炒野非常夠鑊氣,炒飯粒粒分明夠乾身,配料有雞粒、蘿蔔同毛豆,雖然係2人餐,但同單點炒飯一樣咁大碟水晶桂花糕二人餐仲包左甜品桂花糕,桂花味清香豆漿、酸梅湯各$15特別推介酸梅湯,解渴又消滯
蟹粉小籠包$75
再點左特選尊貴套餐
2人套餐$268
酸辣湯2位
雞絲粉皮
麻醬味道花生味非常香,如果多醬會更好~
手拍青瓜
青瓜切得夠細,拍得入味,雪得夠凍,好爽脆,蒜味夠
川味回鍋肉
蒲東小館炒飯
水晶桂花糕
二人餐仲包左甜品桂花糕,桂花味清香
豆漿、酸梅湯各$15
特別推介酸梅湯,解渴又消滯