2019-01-30 58 浏览
九龍灣淘大最近食店大洗牌新開左間日式飯店,朋友係附近返工就緊係俾佢拉左去試下啦!一入到鋪頭,店面既裝修就好有日本餐廳風味店舖既主打係鰻魚飯,有唔同既份量選擇而鰻魚既燒法都有兩種,有金同銀,金係蒲汁燒,銀就係白汁燒. 最後我地叫左金,銀鰻魚 ,同埋牛舌飯. 同加左一個茶漬飯金鰻魚飯依種鰻魚既外皮燒到好香好脆,配合埋肥美既脂肪,食落外脆內軟,先食一大啖既鰻魚,口感非常好,配上蒲燒汁,味道香濃,再配飯一齊食,真係好滿足。銀鰻魚飯鰻魚既肉質會相對比較彈牙,但脂肪比例就無咁高。汁既味道都冇蒲汁咁香濃,但食落既鰻魚味道就會更出,更特別。牛舌飯都好有驚喜架,牛舌燒到岩岩好,食落唔會好un,好易入口,食得出有好濃既牛味。再叫左個芝麻雞翼,燒到好香好脆同埋黑松露玉子燒好香濃既味道呀,本人好喜歡😘其實每一碗配既飯都係好相似,佢地既飯會用到日本既珍珠米同薏米混合,食落既感覺比平時更加有層次,再加埋小小既配菜一齊,可惜的是飯係比平時食既米硬,同埋味道偏淡,我呢種重口味人士就覺得差咁d野!值得一提既係當我地食完個飯,個鍋入面飯焦就可以叫工作人員幫你加上湯去個飯到,蓋完蓋等兩分鐘,再加埋小小既配料撈埋一齊,新鮮美
九龍灣淘大最近食店大洗牌
新開左間日式飯店,朋友係附近返工就緊係俾佢拉左去試下啦!
一入到鋪頭,店面既裝修就好有日本餐廳風味

店舖既主打係鰻魚飯,有唔同既份量選擇
而鰻魚既燒法都有兩種,有金同銀,金係蒲汁燒,銀就係白汁燒.

最後我地叫左金,銀鰻魚 ,同埋牛舌飯.
同加左一個茶漬飯

金鰻魚飯

銀鰻魚飯
鰻魚既肉質會相對比較彈牙,但脂肪比例就無咁高。
汁既味道都冇蒲汁咁香濃,但食落既鰻魚味道就會更出,更特別。

牛舌飯

再叫左個芝麻雞翼,燒到好香好脆

同埋黑松露玉子燒
好香濃既味道呀,本人好喜歡😘

值得一提既係當我地食完個飯,個鍋入面飯焦就可以叫工作人員幫你加上湯去個飯到,蓋完蓋等兩分鐘,再加埋小小既配料撈埋一齊,新鮮美味既茶漬飯就完成架喇。因為當飯吸收左湯既味道,鮮味十足架!

下次再發掘更多美食俾大家!