2025-08-23
🌟這次同家姐去咗九龍塘呢間浸大裡面既餐廳Bistro NTT by Attic食飯,餐廳超級有誠意,每道菜上菜後仔細介紹之餘,仲會飯後過嚟聽吓我哋每道菜嘅食後感,咁啱我就帶咗我好鍾意煮嘢食既家姐黎,見到家姐同個餐廳啲人雞啄唔斷,真係有種高手過招既感覺,場面超有趣,講返嘢食先啦蟹肉南瓜🎃意大利飯配鹹蛋黃醬($198) 餐廳半個南瓜咁樣上俾我哋,risotto材料有三文魚子、蟹肉、青口,配埋鹹蛋黃醬,口感超rich🫶🏻🫶🏻係誠意嘅作品❤️法式馬賽魚汁海鮮湯配藏紅花麵包($398)這道法式馬賽魚汁海鮮湯底濃郁,融合左多種新鮮海鮮,大廚改用左香港新鮮材料龍脷魚、蝦、青口同蜆,加埋椰菜苗口感層次更加清新,整道湯亦係餐廳既招牌菜,果然好出色,因為份量都唔少,建議3人以上再點可以試更加多菜式🙌🏻🙌🏻☺️☺️搭配埋藏紅花麵包亦係呢道菜另一個亮點,麵包外脆內軟,散發著好strong既藏紅花香氣,用黎點湯汁,真係好好食呀🤤🤤朱古力三重奏($98)三重奏令人好,有朱古力🍫,軟心朱古力、雲呢拿雪糕,酒心朱古力同朱古力香蕉奶,冇諗過甜品都咁豐富,自己就最鍾意酒心朱古力同埋個雲呢拿雪糕啦😍呢餐飯無論主菜海鮮湯還是係甜品
蟹肉南瓜🎃意大利飯配鹹蛋黃醬($198)
法式馬賽魚汁海鮮湯配藏紅花麵包($398)
朱古力三重奏($98)
呢餐飯無論主菜海鮮湯還是係甜品都非常睇到餐廳廚師既用心同對創意,非常值得推薦大家去啦🤩
而家餐廳因為夜晚市仲唔收開瓶費,自己帶酒過去就可以free 啦,而且餐廳仲可以包場,就算100人去都冇問題,價錢仲非常合理添,都係$420起,仲可以根據客人trail-made個餐牌,非常貼心。