2016-04-02 208 浏览
平時,我地去九龍城都係食泰菜多。不過最近聽到朋友講有間由多年經驗主廚主理既日本餐廳開左,小新好耐未食過拉麵,咁就決定去試下啦店內既坐位唔似一般傳統拉麵店,反而似酒吧,多數係圓高枱;亦有bar枱位,可以睇埋煮食既過程添另外,有唔少關於天空之城既poster 整體黎講,佢唔似傳統拉麵店,反而有種現代日本餐廳既感覺 lunch set 有三種選擇,組合多數係一個主食配炸雞同埋一杯飲品 佢應該係主打醬油拉麵,三個套餐內有兩個都係"醬油" 小新就要左醬油拉麵($63);愛麗絲就要左個醬油沾麵($68)愛麗絲見到可以有大大隻日本九洲蠔($35),就係咁要小新請佢食啦原來而家時令既日本蠔係九洲蠔;秋冬既時侯就有北海道蠔 另外,我地仲要左螢光魷魚($68);日本酒煮蠔($68)愛麗絲就點左可樂;小新就要左杯凍烏龍茶 佢只會提供凍飲,用意係緩和吃拉麵時濃厚的味道,有助口腔降溫加快吃麵速度如果麵太熱而吃得慢,就會令麵浸湯糊爛 端上醬油拉麵時,小新真係嚇一嚇親,湯底好滾,不停有氣泡湧出,好似火山爆發 個秘密原來就係塊火山石卵,細問一下先知道原來係因為湯底好濃,主廚為左保持湯底熾熱,避免
平時,我地去九龍城都係食泰菜多。
另外,有唔少關於天空之城既poster

整體黎講,佢唔似傳統拉麵店,反而有種現代日本餐廳既感覺
佢應該係主打醬油拉麵,三個套餐內有兩個都係"醬油"

原來而家時令既日本蠔係九洲蠔;秋冬既時侯就有北海道蠔
另外,我地仲要左螢光魷魚($68);日本酒煮蠔($68)
愛麗絲就點左可樂;小新就要左杯凍烏龍茶
如果麵太熱而吃得慢,就會令麵浸湯糊爛

個秘密原來就係塊火山石卵,細問一下先知道原來係因為湯底好濃,主廚為左保持湯底熾熱,避免變得黏稠,先會用火山石卵加熱。既有噱頭,亦有大用
醬油湯底比一般既坊間既更加濃郁,好有膠質,愛麗絲就覺得過鹹,小新就覺得還可以,不過要食得快手啲,唔係啲湯會更加稠,仲鹹
麵底彈口,分量唔多,味道好香
叉燒呈粉色,簿身,肉質好柔嫩,肥肉油脂甚少

糖心蛋 蛋白Q彈入味 蛋黃呈膏狀
沾麵既湯底都有塊熾熱既火山石卵,保持熱度
沾麵麵條分量較多 麵條要浸多陣 先會有味
叉燒顏色粉嫩,要放入湯內再焯一焯就可以食  淡淡既豚肉味

炸雞好大塊,外脆內嫩。
雞肉雖然有啲油,不過整體黎講都好唔錯

輪到啲小食lu ~~~
首先上菜既有螢光魷魚
小新第一次食魷魚刺食,所以都有少少怕~~ 食落去之後,發覺好鮮味,有少少海水既海鹽味

值得一讚既係處理得好好,食落唔身覺得有咋
其次,九洲蠔就上菜,兩隻蠔都好大隻,好肥美
日本蠍比澳洲蠔creamy啲,但係蠍味就略遜,亦沒咁有海水味
日本酒煮蠔
酒味唔重,蠔既外邊有輕輕燒過,蠔身比較實身 沾酒食會有少少甜 唔錯
老闆同我地閒聊幾句之後仲邀請我地食下佢地新既小菜 ~~火焯吞拿魚
表皮微微燒熟,有種香口既感覺,內面係粉嫩既吞拿魚刺身,口感好有反差
老闆推薦既真係好正 好味
PS: 佢會不停提供新既時令食材,餐單亦都會有不同變化
      下次去九龍城終於可以食下其他野
2016-04-01