2017-06-14
今日同朋友去左九龍城有口福食雞煲因為有朋友推介過呢間餐廳,住紅磡既我就決定去試下佢籚山真面目有口福位於衙前圍道 係大街而非橫街,所以好容易就揾到。我地當日星期二9點鐘去到,客人大約有6成,我地仲可以舒舒服服坐到卡位打開menu,見到主要食雞煲同烤魚,另外仲有好多火鍋配料選擇。當中都有好多川菜可選擇可惜我地得兩個人 ,無辦法同時叫雞煲又叫烤魚。最得我地叫左半條香辣烤鯇魚($178),肥牛($108)、鮮蝦雲吞($45)同響鈴($48)做火鍋既配料 另外我地order左一個新菜-美極炒秋葵。本身秋葵就是很有益既蔬菜加上美極炒,實在惹味到不得之了我地兩個女仔不消15分鐘就食完一整碟秋葵,大愛!第二道菜就係半條香辣烤鯇魚(小辣)本身我都係一個愛辣之人,但呢道菜小辣既辣度對我是剛好中辣應該會太辣。雖然係半條鯇魚,但其實3個人都夠食而且配料超級多!鯇魚先烤過 再放入香辣濃湯煮,魚肉口感厚實,再吸收了湯既香濃,一字記之曰-正肥牛--不過不失,脂肪比例較多,但油脂好香。響鈴--很驚喜,應該係新鮮現炸,香脆鬆化,真的有一種入口即溶既感覺!再吸左湯的精華,完美鮮蝦雲吞--蝦肉彈牙,略嫌雲吞皮不夠薄友人的確
有口福位於衙前圍道 係大街而非橫街,所以好容易就揾到。
另外我地order左一個新菜-美極炒秋葵。
本身秋葵就是很有益既蔬菜
加上美極炒,實在惹味到不得之了
我地兩個女仔不消15分鐘就食完一整碟秋葵,大愛!
美極炒秋葵
第二道菜就係半條香辣烤鯇魚(小辣)
本身我都係一個愛辣之人,但呢道菜小辣既辣度對我是剛好
中辣應該會太辣。
雖然係半條鯇魚,但其實3個人都夠食
而且配料超級多!
香辣烤鯇魚
肥牛--不過不失,脂肪比例較多,但油脂好香。
再吸左湯的精華,完美
鮮蝦雲吞--蝦肉彈牙,略嫌雲吞皮不夠薄
友人的確無介紹錯!個人都非常推介有口福,味道好而且份量足!下次有機會要試下佢個雞煲先