2023-09-10
浜滝📍九龍城福佬村道59號地下A號舖🌄環境呢到全部檯凳都係高腳嘅,檯下有勾俾你勾住啲袋,檯面空間好闊,我覺得係坐得幾舒服嘅~同老闆閒聊之下得知,呢到所有裝飾品全部都是日本師傅由日本攞過嚟,睇得出為咗營造氣氛所下嘅功夫,事實上的確好有feel嘅,好有日本居酒屋感覺🧡食物🍡 沖繩海葡萄 $68呢個口感幾特別,可以比喻為外皮比較韌嘅三文魚子,齋食較鹹,加埋酸汁會比較適口,係一道好適合攞嚟送酒嘅前菜~🐠 宮古產秋刀魚刺身 $298比較少聽秋刀魚可以攞嚟做刺身,事實上亦的確比較稀有,因為得8-9月呢段時間,先有肥美到可以攞嚟做刺身嘅秋刀魚,所以要食趁早!🤣食落口係一陣十分順口嘅油香,好滑,帶有少少腥味,齒頰留香,店主建議我哋可以配薑蓉,另外仲有酸汁同豉油,我比較鍾意酸汁,啱啱好帶到啲魚油味,又可以解膩,豉油就令薑味重啲,刺激啲~呢個好正好特別!食完之後師傅仲會攞骨去炸,椒鹽口味,都好正~🐠 櫻花蝦魚餅 $68呢個口感好豐富!魚餅好軟,口感微彈,出面有密密麻麻嘅櫻花蝦,仲有啲好似蝦片嘅脆脆,外脆內軟好正好正,唔點任何醬汁,齋靠魚同蝦嘅鮮味已經好足夠,記得趁熱食!🔥🦐 芝土醬燒巨型虎蝦 $298呢個
📍九龍城福佬村道59號地下A號舖
🌄環境
🧡食物
🍡 沖繩海葡萄 $68
🐠 宮古產秋刀魚刺身 $298
食完之後師傅仲會攞骨去炸,椒鹽口味,都好正~
🐠 櫻花蝦魚餅 $68
🦐 芝土醬燒巨型虎蝦 $298
呢個上枱時,我男朋友仲講:「誒我哋好似冇嗌龍蝦」,冇錯!居然咁大嘅size係虎蝦,好誇張!虎蝦上面鋪滿三文魚子同芝士🤩彈牙嘅蝦身包裹住熱辣辣嘅芝士醬,上面仲有啲九條蔥,食入口勁香勁罪惡,三文魚子嘅鹹味同口感,係起到畫龍點睛嘅效果,而蝦頭嘅蝦膏都一定唔可以錯過,勁香😇但略嫌擺盤太多蔬菜,變成切開嘅時候整到張枱,食蝦膏時都有啲唔係好方便😅好彩店員有過嚟幫我地切開!😝
🐚 清酒煮活地蛤 $136
呢個地蛤勁肥美勁厚肉,而且一啲沙都冇,清酒煮完全激發曬啲鮮味同甜味,我勁鍾意,可以咬少少紫蘇花一齊食,紫蘇花比一般嘅紫蘇葉更加濃味,所以咬少少就得,同地蛤一齊食好夾~
🐓 九洲薩摩雞胸蕃茄鍋 $298
呢個係要煮15-20分鐘,聽講呢隻雞係日本三大雞,可以半熟咁食😲中間嗰層仲喺果凍狀時食就最啱,即使係雞胸肉都勁嫩,而番茄湯配方係日本師傅精心調配,酸酸甜甜好正🤩令所有蔬菜都好入味,連男朋友從來唔食菜都食咗好多菜🤣建議食咗雞肉先,先食菜,咁嘅話肉又啱啱好,菜又入晒味😝喺夏天就算食咁熱嘅鍋物都可以好fresh,好正~
🍡 燒日本芝士年糕 $48
本身係諗住一人一舊,但太飽,又想試吓芝士年糕,入面係流心芝士,出面係勁軟糯嘅年糕,幾好食,作為一餐嘅最後就啱啱好~