2018-09-05
去完紅磡見工,朋友又剛好係呢頭返工,於是就約佢去黃埔果頭望下有咩野食啦。行行下見到大大粒字寫住「九州第1拉麵」,仲有個Q版金田先生GE人像Icon係度,睇佢GE相貌我諗佢應該係日本人黎XD,越洋野BOR!一於試試先,望多兩望覺得金田生個樣有D似成龍~哈哈!餐廳嘅設計簡單、乾淨企理,我地坐左係面街GE高身吧檯度食野。餐單以拉麵為主,仲有麵嘅硬度同蔥花俾你簡,另外,拉麵可以追加配料、小食同飲料。價格我覺得合理嘅。我就簡左雞白湯豚骨拉麵 ($85),追加左木耳($7)、粟米($7),麵身我就簡左硬身同正常蔥。拉麵入口係順滑GE,佢嘅湯係雞湯Mix 豬骨熬成GE嘅湯底,所以會帶D乳白色。2種湯同肉煮出黎GE湯應該會幾肥下,但湯底又無點沒浮油,應該有飛走多餘嘅油份,感覺亦無咩味精味。我唔鐘意食太肥GE叉燒,呢碗拉麵GE肉剛好係邊邊位係肥肉,所以我好易咬走佢,而肉有輕輕煎封過,帶少少脆GE口感,同埋食落口係軟身D,唔錯!我追加GE木耳同栗米,店家好好咁用碗仔分開裝盛,嘩,倒落碗拉麵到,個口感同層次又再豐富左!我朋友就叫左豚骨Mix 拉麵($78),追加左溏心蛋 ($14)同黑豚叉燒($33),佢嘅
我朋友就叫左豚骨Mix 拉麵($78),追加左溏心蛋 ($14)同黑豚叉燒($33),佢嘅湯底飲落同我果個其實差唔多,但跟拉麵嘅叉燒就類似港式薄切腩片嘅,口感係硬少少。@0@追加嘅黑豚叉燒應該係3款豚肉入面就好GE部位,因為食落口最香,自身帶D咸味,同埋口感係軟硬得宜,唔會鞋口嘅!
我地叫多左份大將餃子($30),呢款餃子幾好食!佢入面有菜GE比例比較高GE,再有肉、胡椒粉、鹽等調味,食落去會帶有蔬菜GE甜,同其他調味料嘅咸香味,皮又唔會太厚皮,煎得都幾靚仔,味道係夾得好嘅!
我地傾左幾粒鐘,大部分野都自助嘅,對我地呢D怕要交檯俾人窮JJ黎講,無人打擾我地就係最好最自在嘅環境。