2023-06-05 1020 浏览
純粹用 open rice 搵附近餐廳咁搵到,就攞定位等女友晚餐。寫住專門食扒,餐牌標四五百蚊既左右既扒餐,可以接受。但沙律前菜每樣都近三百,成個 set 加埋一咪近千?然後menu 頭版又用成版寫佢地唔係高級餐廳,唔好有要求。咩料呢??(原來埋單又無咁貴喎,後面講)女友話叫住啲野食先,因為menu 全部係set, ,我就叫左我果set 先, 鯷魚沙律,牛腰柳。待應就自動波講上左沙律比我食住等沙律嚟到,撩暈晒先得兩條仔肉絲咁細條既鯷魚。就禮貌地問另一位待應,咁係咪正常。答覆係:係呀鯷魚其實都好貴架。即係比佢 turn off 左。 食扒提供一般沙律無人會投訴既喎,咁樣serve 就唔好落呢樣係 menu啦(果刻我地仲係以為呢碟野要三舊既tim)而且,菜也不新鮮,菜葉邊生銹的。啊就是說唔是高級餐廳唔好有要求咁解嗎?然後有牛肉 tasting 小粒,ok, 無出事跟住主菜,除了牛腰柳,還有風乾牛面肉。兩樣都滿分,夠肉味,質地又係無在其他餐廳試過。牛腰柳係稔到嘩一聲,但不是用粉乸到稔果種,真係肉靚又煮得準確。牛面肉就相反,係爽身有咬口,食落又有膠質(骨膠原)十分新奇。無加錢升級甜品, def

然後有牛肉 tasting 小粒,ok, 無出事

無加錢升級甜品, default是 馬卡龍,每人兩粒,四粒都唔同味。而且無鋪頭買果啲咁甜,意外地好食。

埋單 兩份扒餐共 1194
原來沙律係收 80。唔知餐牌寫 280 係咩意思。

整體算合格,沙律不新鮮不能不扣分。鯷魚其實好貴確係有影響食欲

如果覺得食扒呢個價ok,可試既,不要點沙律,可留肚試埋其他甜品

2023-06-03