2022-05-05 50 浏览
今日朋友带我嚟咗呢间专做虾汤拉面嘅面屋神匠。餐厅内嘅装修甚有日本居酒屋嘅风格。既然呢度系主打虾汤,当然要拣番个浓厚虾汤拉面。呢度每款拉面都会配有笋、葱、溏心蛋半只、紫菜同慢煮叉烧。除咗有浓浓嘅虾汤,仲有大量嘅樱花虾,令整碗拉面虾味更加浓郁。而我就特别欣赏佢嘅溏心蛋,蛋黄酱混入虾汤拉面真系好鲜好夹。除咗拉面,呢度仲有沾面,我哋就拣咗神匠蕃茄虾汤沾面。沾面同样配有笋、葱、溏心蛋、紫菜、慢煮叉烧,更特别嘅系另外配有法包配罗勒酱。沾面嘅蕃茄虾汤味道超浓郁,蕃茄同虾汤嘅味道互相辉映,唔会抢咗另一食材嘅味道,加上同样有大量樱花虾,用弹牙嘅拉面沾上呢个浓汤真系好滋味。另配嘅法包涂满罗勒酱,其实单独享用都已经够好味。每款拉面或沾面都会配以腌青瓜作前菜,味道酸酸辣辣,非常开胃。我食拉面习惯都要配返个小食,炸日式饺子外皮脆口而馅料亦丰富。饮埋支冰冻嘅汽水真系透心凉又满足。
今日朋友带我嚟咗呢间专做虾汤拉面嘅面屋神匠
餐厅内嘅装修甚有日本居酒屋嘅风格。
浓厚虾汤拉面
而我就特别欣赏佢嘅溏心蛋,蛋黄酱混入虾汤拉面真系好鲜好夹。
神匠蕃茄虾汤沾面
另配嘅法包涂满罗勒酱,其实单独享用都已经够好味。
炸日式饺子
饮埋支冰冻嘅汽水真系透心凉又满足。
用餐时段
浓厚虾汤拉面