2022-02-18
好少餐廳會以日本串掦既料理做主打,最近灣仔就開左一間,串揚配啤酒同朋友吹下水坐下就最岩,不過最近無晚市堂食,好彩仲有午市串掦套餐同其他日式午餐試吓🥰我同友人分別叫左一個日式咖哩雞肉烏冬定食套餐同埋一個必吃嘅串揚四串套餐,兩款定食都配有小食(日本酸蘿蔔+中華沙律)、飲品 (多數選擇都係罐裝既飲品)同埋一碗麵豉湯。 日式咖哩雞肉烏冬既咖哩醬汁味道係甜甜地唔帶辣既咖喱,容易入口,雞肉量好充足,烏冬既軟硬度亦適中唔會浸汁浸到淋曬,想食得飽叫呢個套餐就岩曬。串掦四串套餐分別有四串串燒同兩個手製飯團,大食小小既朋友亦有其他多幾串既套餐可以選擇,唔洗怕食串燒唔飽,當然因應串燒多少價錢會有所不同。佢地既串掦全部都係即叫即炸,入口香脆得黎唔會過份油膩,再配埋特色既酸汁,味道更加出色,串掦以外仲配有兩個人手製作既飯團,入面仲有d昆布料,好有日本既風味。整體黎講如果想黎試食既朋友我會先推介食串掦,係店子出色既料理👍🏻 因為我地係午市黎,配汽水感覺都係差少少,相信晚市開返大家黎食住串掦配啤酒係更佳既配搭😆