2021-05-31 146 浏览
今晚朋友同我去了這裡食串燒嘅omakase,係串燒都有呢個廚師發板!一個set,一口價,用上最時令新鮮嘅食材,喜歡食好野嘅我當然要試試啦!如果計出菜節奏都真係一款接一款,師傅控制時間同食物嘅處理都唔錯!先上串螢光魷魚,三隻一串,咬開內裡爆出來嘅味道十分濃郁,好有口感!接住就係燒鱈魚乾,燒得十分香脆可口,配上沙律醬入口味道更佳!夾住串燒出了份水菜沙律,用上青森蘋果,加埋啲爽口嘅沙律菜,十分清新醒胃!而接住嘅免治雞肉捧,用上了九洲農場出嘅地雞.銘柄雞雞肉做成嘅雞肉棒,肉質柔嫩帶有嚼勁,加埋個溫泉蛋,肉質味道更佳更軟滑!個餐還有磯燒南非鮑魚,師傅已切開一片片,入口十分入味,加上係凍食口味,感覺又係另一種層次!一道接一道燒牛脷 ,師傅用上牛脷中最軟熟嘅位置,加上配埋個醬汁入口,十分有口感之餘牛脷十分軟熟!而這個燒松葉蟹蓋都十分滿意,先伴上脆口多士,燒青瓜,而蟹蓋上放滿了蟹膏之餘同松葉蟹棒,當中蟹膏混埋紫蘇葉一齊燒,入口味道濃郁香滑,配上多士或青瓜一樣好味!再來就係燒白鱔片,同青椒仔,白鱔片燒得十分香脆,入口有卜卜聲之餘還有白鱔片嘅油脂逸出,超正!再配埋清新有少少辣嘅清椒仔刺激味蕾一下,十分配合

再來就係燒白鱔片,同青椒仔,白鱔片燒得十分香脆,入口有卜卜聲之餘還有白鱔片嘅油脂逸出,超正!再配埋清新有少少辣嘅清椒仔刺激味蕾一下,十分配合!

跟住嘅黑豚腩片卷,用薄薄嘅黑豚肉卷住有機鮮蘆筍,入口牛油味濃郁,蘆筍爽脆鮮甜!最後就係牛肋骨肉串,配上英式芥末,入口啖啖肉,十分滿足!

所有串燒完了後就係跟餐食事
用了昆布,本菇,同鍋巴煮嘅湯,入口清新,加埋吸收了昆布味嘅鍋巴帶點煙韌口感,清新一下口腔後再上埋甜品
焦糖燒菠蘿拼十勝紅豆蕨餅,燒菠蘿外面有一陣薄薄嘅焦糖,入口外脆,內裡肉汁豐富鮮甜!而大大粒嘅十勝紅豆上還有少少金薄,加埋煙韌嘅蕨餅,真係十分完美!

雖然不是平時食廚師發板嘅食材,但感覺都十分相似,同埋以串燒作為主題都幾特別!