2021-06-30
陳家廚房位於酒店地庫,最近翻新重開,由懷舊酒吧轉型為中西合璧嘅餐廳。裝潢典雅舒適,相當寬敞。無論早、午、晚、下午茶,都有中西菜式供選擇,價錢合理,服務唔錯。Lunch Set就包左任食沙律、湯、餐包、主菜、鮮果茶。Menu定期都會轉,唔會食嚟食去都係得個幾樣,平日嚟到都幾多西裝友幫襯~🍴𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙎𝙚𝙩 𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 (1200-1430)~ 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 𝘽𝙖𝙧 ~自助沙律吧 除左有新鮮沙律菜,亦有兩款特別嘅沙律:紫薯沙律、黃金菠蘿沙葛沙律。紫薯綿密帶顆粒,入口天然紫薯香甜。旁邊仲有中式嘅涼伴茄子,香辣惹味。除左最基本嘅橄欖油、意大利陳醋,亦有士拉差沙律汁、黑芝麻醬等8款醬汁供選擇。大家仲可以按個人喜好加上煙肉、芝士、香脆麵包糠。~ 𝙎𝙤𝙪𝙥 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙖𝙮 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙙 ~羅宋湯 大大碗幾足料,西芹紅蘿蔔煲得軟腍,帶點香辣,仲有少少牛肉添。香草麵包 烘得外脆內軟,沾湯一流。~ 𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨 ~▪️海南炸子雞配蒜香飯 $169炸子雞嘅雞皮香脆透薄唔油膩,連平時唔食雞皮嘅我都忍唔住食晒!雞肉嫩滑多汁,骨位富鹹香,某部分嘅雞肉就較為淡味。旁邊好似海南雞咁附上蒜蓉同酸
🍴𝘿𝙖𝙞𝙡𝙮 𝙎𝙚𝙩 𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 (1200-1430)
~ 𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 𝘽𝙖𝙧 ~
~ 𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨 ~
▪️海南炸子雞配蒜香飯 $169
炸子雞嘅雞皮香脆透薄唔油膩,連平時唔食雞皮嘅我都忍唔住食晒!雞肉嫩滑多汁,骨位富鹹香,某部分嘅雞肉就較為淡味。旁邊好似海南雞咁附上蒜蓉同酸辣醬汁。同朋友一致認為個飯超好食!富蒜香,米飯黏帶咬口,調味恰到好處,香得嚟唔會太重口味。
▪️慢煮薑蔥鮑魚花膠蛋粗麵 $209
蛋粗麵望落好似無咩味咁,但實質裏滿醬汁。口感爽彈,帶蛋香,幾啱我口味!鮑魚爽彈入味,花膠軟滑,但稍微偏薄。如果餸嘅份量可以多啲就更好。
~ 𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙝𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩 𝙩𝙚𝙖 ~
~ 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 /𝙩𝙚𝙖 +$39
整體嚟講,作為酒店餐廳 價錢相當合理,環境、服務、食物質素都唔錯,仲要中西菜式任均選擇。如果想揾個靚靚地嘅地方同朋友慢慢食餐飯傾下計,呢到都係一個唔錯嘅選擇~