2019-02-26 762 浏览
今次要去試試新菜式,中西合璧既Fusion 菜😉餐廳裝潢係西式既酒吧style,有吧枱,有得睇波。食物就融合左中西式既菜式,有中式點心、西式食材等等。餐廳採用Tablet 做餐牌,夠曬環保👍🏻今晚我地試左個Set Dinner前菜手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇前菜用左西式既鵪鶉 配上 中式既海蜇,食落好似平日食既手撕雞海蜇,但用左鵪鶉去代替鮮雞肉,就更加有口感。湯羹花膠響螺片波士頓龍蝦湯平日飲既龍蝦湯都會好濃味,有時仲會太咸。但哩個fusion 加入左花膠,吸左龍蝦既鮮味,變相好入味之餘,仲調和左唔會過咸,除左龍蝦既西式鮮味,仲有響螺片既中式鮮味互相輝影😋好飲金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹哩個蛋白羹真係出人意表咁新奇。除左鮮甜既蟹肉之外,仲有碗底既一層蛋白羹。同龍蝦湯成為一個對比,哩個蛋白羹較為清甜,口味較為清淡。兩款湯羹各有特式,不妨每款叫一個大家分享試下。主菜黑松露海皇鮑汁燴米形粉本來想試下西班牙油香臘味炒飯,可惜賣曬第一次食哩一款既米形粉,賣相都可以,但佢既口感我就唔太喜歡,口感滑潺潺,質地比較硬身,唔似飯又唔似粉😂 不過其他配料 同 醬汁味道都好好味!😋日式青芥末生菜盞(伊比利亞黑毛豬)

今晚我地試左個Set Dinner

前菜
手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇

湯羹
花膠響螺片波士頓龍蝦湯

金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹

主菜
黑松露海皇鮑汁燴米形粉

本來想試下西班牙油香臘味炒飯,可惜賣曬

日式青芥末生菜盞(伊比利亞黑毛豬)

生菜盞既生菜,外形好挺身,唔似平時既生菜包,唔會軟林林,仲keep到個外形!食到哩道菜已經幾飽,所以第三舊都食唔曬添😂

點心
三文魚籽鳳眼餃

中式蝦餃 + 西式三文魚籽。就算蒸完都唔會好dry,加上大大粒三文魚籽入口爆汁,連埋蝦餃一齊食,就等於加入左好香既三文魚味既蝦餃了。

黑松露海膽燒賣

燒賣除左鮮蝦豬肉味外,仲加上左黑松露醬同海膽,吊出左另一陣海鮮既風味。記住所有點心要襯熱食呀🤗

甜品
火焰橙酒法式焦糖燉蛋

最後甜品🍮就揀左西式既焦糖燉蛋。上菜既時候,waitress 會燒熱酒杯入面既橙酒,再倒落去燉蛋上面。燉蛋上既焦糖就更加脆口。😛橙酒非常long lasting😍😍完全唔驚影相影唔切😙

飲品
普洱茶

近排食得都幾濟,再配合埋餐廳既氛圍,就叫左一壺普洱茶分享飲,飲曬仲可以添加熱水嫁👍🏻