2019-04-03 404 浏览
友人呢輪心情相當靚,話要帶我去威威,相約係呢間餐廳飯局設於28樓,係窗邊望出去確係架勢!  昏暗燈光,設計以黑與古銅色為主,播住流行外國歌,感覺相當型格原來呢度係食fusion菜,亦係酒吧,開餐飲嘢各色其式!  仲有樓梯可直上一層,今晚我地都係坐樓下OK啦!設有開放式廚房,睇住廚師專心煮野個樣,唔知點解有種治愈感覺以I-PAD代替傳統餐牌,夠晒環保又型格,侍應介紹Tasting Menu每位$628,可以每類食品都有得食,對於我呢D有選擇困難症嘅患者,確係一個佳音!先黎前菜,海蜇係前菜類常客,而呢一客手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇,今晚佢多左個拍檔,來自法籣西嘅鵪鶉手撕成肉絲,與爽口海蜇混合撈埋海膽汁,配埋香脆薄脆片,一齊放入口,三重口感,帶黎驚喜!呢兩個湯亦係中西合璧嘅一個代表作: 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯龍蝦味道相當重,湯感滑溜,湯內有花膠螺頭片及龍蝦肉,咁嘅配搭,應該呢度先至有得飲!蟲草花黑松露野菌湯味道當然係黑松露野菌為主打,入口亦都香滑,亦都食到蟲草花,增加另一種口感!點心代表有呢客黑松露素餃,一客3隻,每隻都相當有福相,打開木蓋見到白煙輕飄餃皮夾落有點軟身,但入口帶點煙韌; 餡料係
友人呢輪心情相當靚,話要帶我去威威,相約係呢間餐廳飯局

設有開放式廚房,睇住廚師專心煮野個樣,唔知點解有種治愈感覺

呢兩個湯亦係中西合璧嘅一個代表作: 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯

蟲草花黑松露野菌湯

餃皮夾落有點軟身,但入口帶點煙韌; 餡料係黑松露醬混埋野箘粒,調味得岩岩好,食完口腔仲有野菌嘅餘味,好味!

而主菜選擇一豬一牛,先上呢客香煎西班牙伊比利亞黑毛豬,擺盤靚仔,見到件黑毛豬嘅燒紋,已經流口水

外國豬肉可以免全熟都食得安心,切開見到嫩粉紅色,單食入口爆汁,而食到邊邊膏位時,豬肉味仲濃,肉質相當鬆化,加上燒烤仲多一份香味; 亦可點上特色醬汁,亦都係好味嘅!
仲有佢嘅配菜都唔好睇小,菜心夠甜,椰菜花清甜,仲有薯蓉夠香滑,呢D配菜位都做得有水準,GOOD呀!

而牛嘅代表係佢..................盆曬生抽乾炒安格斯牛肉河,勢估唔到出現係呢度!  用嘅係安格斯牛,再灑上芝麻增加香味

外觀顏色似模似樣,上枱時仍然保持熱度,牛肉口感幾腍滑,河粉每條都沾上醬油,夾起時唔會出現一注注

另一個亮點係碟辣椒醬,食牛河點可以無辣椒醬(除非唔食辣),有辣度又夠香,懷疑係余記出品,加D落去一齊食,真係無得輸!

通常呢類中式糕點係熱食,但呢客金箔紅酒烏梅山楂糕係凍食,酒紅色嘅山楂糕以金箔點綴,造型簡而清!  口感少少煙韌,味道食到清香山楂味,仿似為呢餐清新一下味蕾!

以中西混合菜作賣點,其實都有點冒險,若然眼高手低的話,就會比人有"少林功夫加足球"感覺,但食完今晚呢一餐後,無..............一D呢種感覺都無!  (我肯定)