2023-09-07 101 浏览
臨近中秋,係時候又要同屋企人團聚食下飯,今次由我發板,揀咗地點都方便嘅觀塘食私房菜🥰🥰無點食過私房菜,所以大家都好期待😊⭐️沙律菜半芝麻醬、雙色墨魚仔、流心蛋半黑魚子醬配厚切茄子開頭會食個前菜先,賣相好精緻👍🏻👍🏻流心蛋好出色,加少許魚子醬,即時昇華🤤🤤墨魚仔爽口彈牙,沙律菜好fresh,食完個前菜,已經好醒神!⭐️慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子擺盤非常吸睛😍黑魚子好矜貴,黃花魚整得好扎實,一口一啖,層次非常豐富,每人兩件,實在不夠喉👍🏻👍🏻⭐️原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯呢款比較清甜滋潤,好啱女士們飲😋😋原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯呢款比較濃,補而不燥,我個人口味重,鍾意呢個多啲😂⭐️蝦球水芙蓉蛋蒸得非常滑溜,蝦大隻彈牙,小朋友老人家最愛!😋😋⭐️蜜椒比利時杜洛克St, Louis 橄欖豬肋骨呢個醬汁好特別,鹹鹹的,豬肋骨一啲都唔硬,肉質軟腍,細細一舊都非常飽肚😋😋⭐️招牌茶王燻雞 肉質好嫩滑🤤🤤雞皮帶點煙燻味,半隻都好夠食👍🏻👍🏻⭐️魚湯有機時令鮮蔬奶白色嘅魚湯,非常鮮甜,菜嫩無渣,份量多,清一清喉嚨⭐️他鄉炒米粉採用福建莆田米粉,米粉較幼細,炒到條條分明👍🏻👍🏻好考師傅功架,屋企人大讚好食😋⭐️甜品

⭐️沙律菜半芝麻醬、雙色墨魚仔、流心蛋半黑魚子醬配厚切茄子

⭐️慢煮海黃花配普寧豆醬伴黑魚子

⭐️原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
呢款比較清甜滋潤,好啱女士們飲😋😋

原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯
呢款比較濃,補而不燥,我個人口味重,鍾意呢個多啲😂

⭐️蝦球水芙蓉
蛋蒸得非常滑溜,蝦大隻彈牙,小朋友老人家最愛!😋😋

⭐️蜜椒比利時杜洛克St, Louis 橄欖豬肋骨

⭐️招牌茶王燻雞
肉質好嫩滑🤤🤤雞皮帶點煙燻味,半隻都好夠食👍🏻👍🏻

⭐️魚湯有機時令鮮蔬
奶白色嘅魚湯,非常鮮甜,菜嫩無渣,份量多,清一清喉嚨

⭐️他鄉炒米粉

⭐️甜品
熊仔造型別緻,原來係朱古力,可愛度滿分💯
為整晚劃上完美句號,大家食到捧住個肚走😊😊