2021-01-10
中環高質日本料理-花串💕💕一直都有留意開e間餐廳,知道有好多好評但一直都冇去。因為就算lunch set 都要二百幾蚊一個人,對於人工唔高嘅我來說實在⋯🥺🥺今日難得屋企人放假話來中環食lunch ,就想帶佢地食啲特別得中環先有嘅野,就決定點都試下佢啦!結果係⋯絕對冇令我失望☺️三文魚帶子丼 $220E度嘅魚生丼係非常出名,三文魚同帶子都非常厚切😆😆帶子鮮甜新鮮,好似返左日本咁~三文魚就稍為遜色,唔太夠油脂味,但係都是肥美的,下次可能想試牡丹蝦嗰個北海丼銀鱈魚西京燒定食 $235佢亦係招牌菜之一,一上菜已經好吸睛~經開白味噌同醬油醃過之後,魚嘅表面燒到金黃色,魚皮都燒到微脆,魚肉顏色亦夠白同結實,配埋蛋黃醬又係黃金拍檔😋小知識:點睇條銀鱈魚好唔好呢?1. 魚身要夠潔白,避免有紅色/褐色(因為代表魚雪左好耐,會冇咁嫩滑架)2. 魚鱗細密,夠扁燒牛肉片定食 $210初時覺得似吉X家,但食落又係兩回事喎,牛肉片嘅質感同味道都係另一個層次,配埋洋蔥好好撈飯~雪糕咖啡凍 $36咖啡凍絕對唔甜,濃烈嘅espresso 帶出微微嘅苦澀味,配埋雲呢拿雪糕岩岩好。食埋個甜品,真心覺得圓滿😌總結:餐廳食物質素
三文魚帶子丼 $220
銀鱈魚西京燒定食 $235
小知識:點睇條銀鱈魚好唔好呢?
2. 魚鱗細密,夠扁
燒牛肉片定食 $210
雪糕咖啡凍 $36
總結:餐廳食物質素絕對有保證亦對得住個價錢,偶然獎勵下自己懷念下日本都係可以的~今次最受歡迎嘅牛肉鐵板燒/汁燒牛肉等已經賣哂,下次一定要早少少到😤
如果大家有興趣,最好要一星期前訂位,我因為遲左預約都要waitlist等當日再confirm。如果訂唔到就要walk-in 坐壽司吧架啦~
評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️