2019-06-24 3655 浏览
琴日陪屋企人去饮茶,去左呢间位于中环嘅中菜馆。虽然铺面不大,但座位都好阔落,所以坐得好舒服!我地主要食点心,分别叫左牛肉饺、炸黑松露馄饨、凉拌腐竹、虾饺、冬菇包、排骨蒸陈村粉、黄金脆菌、煎茶果、柚皮、叉烧、腐皮浸时蔬、沙爹牛肉炒肠粉、芝麻卷同马拉糕。牛肉饺:好有怀旧嘅感觉,虽然落左汁,但外皮都keep到系脆身嘅,馅料食落似牛肉球,加左葱丝口感清爽,好食!炸黑松露馄饨:馄饨皮炸得非常香脆,馅料充满黑松露香味,连埋沙律酱一齐食感觉不会太油腻。凉拌腐竹:系我最钟意食嘅一道菜!腐皮软硬适中,味道好清爽,辣辣地,好开胃。虾饺:皮系烟韧嘅,虾肉好爽口鲜甜!冬菇包:造型好可爱~底部煎得脆脆的,包好软熟,馅料有好多菇,好好食!排骨蒸陈村粉:排骨肉质够淋,陈村粉食落烟烟韧韧,味道不错。黄金脆菌:咸蛋黄味好香,野菌炸得好脆,好香口!煎茶果:外皮软糯,馅料有香菇、肉粒等材料,几惹味!柚皮:煮得好入味,柚皮松化,入口即溶。叉烧:肉质够淋,酱汁香甜,外面烧得脆脆地,味道真的不错不错。腐皮浸时蔬:味道清淡,但又唔会觉得太寡~~配饭一齐食应该不错!沙爹牛肉炒肠粉:我觉得呢个好特别!用热锅上,食落热腾腾的,肠粉同沙爹

虾饺:皮系烟韧嘅,虾肉好爽口鲜甜!

排骨蒸陈村粉:排骨肉质够淋,陈村粉食落烟烟韧韧,味道不错。

黄金脆菌:咸蛋黄味好香,野菌炸得好脆,好香口!

煎茶果:外皮软糯,馅料有香菇、肉粒等材料,几惹味!

柚皮:煮得好入味,柚皮松化,入口即溶。

沙爹牛肉炒肠粉:我觉得呢个好特别!用热锅上,食落热腾腾的,肠粉同沙爹牛肉嘅味道出乎意料地夹,肠粉食落口感烟烟韧韧~

芝麻卷:芝麻味非常浓郁,有咬口,唔会”淋之之”。

马拉糕:甜度恰到好处,质地松软,系怀旧嘅味道哦~

呢间中菜馆嘅菜式种类多元化,食物味道亦相当不错,所以不妨带屋企人去个度饮下茶~

2019-06-23
用餐时段