Prime Pho 📍:中環嘉咸街23號My Central1樓10號舖🚗:中環地鐵D1出口 步行5分鐘📞:+852 2562-2392💲:~HKD120/head for dinner Food quality✔️:Prime Pho, 火燒牛楠撈檬, 自家製雞肝醬蜜糖多士, 芫茜雪碧👌🏼:青檸梳打總結:😋一間位處中環嘅非正宗越南菜 作為一個愛食越菜嘅人 呢種fusion越菜都幾啱我胃口 好推薦喺中環或附近返工嘅朋友lunch or dinner嚟食食🇻🇳😋成餐我最愛係佢杯茜飲 作為香港臭茜協會成員(自稱) 呢杯真係做到茜味同雪碧平衡得啱啱好 而且睇住佢落完單即搾汁 入口係食到茜草嘅顆粒感 同時又有雪碧味 呢杯係重口味嘅 討厭芫茜嘅朋友最好敬謝不敏❌😋火燒牛楠撈檬我都巧鍾意食 檬汁極重酸甜味 魚露汁係成碗嘢嘅靈魂 非常重口味 火燒牛楠都好食 但佢都淪為配角😌唯一要講係佢唔正宗唔係用檬粉 而係米粉 但我覺得撈出嚟都好食😋嚟得呢度就叫埋佢招牌prime pho🍜 有選擇障礙嘅你唔知揀咩餸就叫呢個最好 咩都有包括生牛肉 牛楠片 牛俐 牛筋 牛柏葉 牛丸 牛展 扎肉同蘿蔔 湯頭好清甜 唔是落糖
Prime Pho
📍:中環嘉咸街23號My Central1樓10號舖
🚗:中環地鐵D1出口 步行5分鐘
📞:+852 2562-2392
💲:~HKD120/head for dinner

Food quality
👌🏼:青檸梳打

總結:

😋嚟得呢度就叫埋佢招牌prime pho🍜 有選擇障礙嘅你唔知揀咩餸就叫呢個最好 咩都有包括生牛肉 牛楠片 牛俐 牛筋 牛柏葉 牛丸 牛展 扎肉同蘿蔔 湯頭好清甜 唔是落糖嘅死甜 係燉湯燉出嘅甜度 對於愛食鹹湯嘅人應該會唔太慣 河粉就幼身同佢嘅湯頭好夾🐱

😋雞肝醬蜜糖多士都好正 油脂感好邪惡 唯一真係極膩 一定要同人share 跟餐都係+20蚊 值得試試

😋所有材料佢都處理得好好 唔會洗唔乾淨或有臭味傳出 而且都好入味 同佢嘅湯汁相輔相成😆

🤔️環境就正常 可以話佢有啲裝修亦都可以話佢冇 但枱同枱之間有距離嘅 坐得都相算舒服

🤔️性價比就正常中環價 牛肉粉由$88-$108 撈檬就$68-$82 選擇唔多🥺主做牛肉粉及撈檬 再加啲小食飲品咁 雖然量少但質高有啲特別嘢如芫茜雪碧同牛油果奶昔咁 都幾高質

😨如果係追求正宗越菜嘅朋友呢間真係唔適合你 牛肉河同檬粉都唔係正宗風味 但好迎合愛食越菜嘅香港人口味 而且佢選擇少 特登嚟食越南料理會易失望

😨呢間唯一嘅缺點係佢真係好隔涉 可以喺嘉咸街或卑梨街轉入去my central嘅住宅小區🏠 中間有個窿有條電梯上去 但只上冇落 落你要搭lift先得 佢隔涉到閒日夜晚食飯 員工人數仲多過啲客🙊