2024-07-17 309 浏览
今天放假和朋友去中環的IFC商場行街和吃晚飯。 朋友話想吃港式地道的車仔麵。 仲話有人推介附近有一間名叫車水堂車仔麵,出名好食又多選擇配搭,最適合我們。 它位於中環士丹利街82號地舖, 港鐵香港站 E1 出口沿天橋上行人電梯就到。 餐廳大招牌就好吸睛! 室內裝潢簡約,貼上大大張Poster的餐牌內夠食物。 地方整齊清潔,坐得舒適。 餐牌內的食物有很多選擇,自由搭配。 配料都係傳統地道車仔麵必點的,還有幾款小食和飲品。 於是我們點了2款自由搭配車仔麵+小食+飲品。 @自由搭配車仔麵 (粗麵、豬骨湯、四川麻辣、小辣)配料:豬皮、牛腩、豬手、牛百葉和豬腸。牛腩炆得夠腍和味濃, 豬皮和炆豬手得好入味又腍滑。鹵煮豬腸的鹵水味濃,好有咬口! 豬骨湯底好鮮味,選了小辣四川麻辣,不會太辣。 粗麵份量十足,麵底加濃味的湯汁和醬汁,超好食! @自由搭配車仔麵 (米線、豬骨湯)配料:牛筋、豬手、豬腸、豬手和雞翼。 牛筋炆得好入味又腍滑,雞翼鹵水味濃 。米線配清的豬骨湯很搭配! @秘製辣魷魚、沙嗲金錢肚魷魚好爽口入味,加上秘製辣醬,好味道。 金錢肚炆得好入味有咬口,沙嗲汁好濃香,超正! @凍奶茶、豆漿 (跟餐

@自由搭配車仔麵 (粗麵、豬骨湯、四川麻辣、小辣)

@自由搭配車仔麵 (米線、豬骨湯)

@秘製辣魷魚、沙嗲金錢肚

@凍奶茶、豆漿 (跟餐有優惠餐)
茶味香濃夠冰凍,豆漿香甜;配吃車仔麵好夾!

這間港式車仔麵,價廉物美、好有水準又好食! 大家要去多多捧場!