2021-09-13 730 浏览
近來最多人講最hit 嘅就係朝拜活化嘅中環街市,除咗有啲特色舖頭之外,最多就係小食店同餐廳。地下G/F 最開陽嗰層全部都係食店,類似一個food court,有室內同埋室外揀,如果天氣好嘅時候坐喺戶外望住個開陽嘅內園景都幾舒服嘅。參觀完之後就梗係搵嘢食啦,當中最多人捧場嘅就係呢間新加坡餐廳,海南雞飯同埋喇沙似乎係最受歡迎,最後我哋就揀咗個傳統新加坡喇沙試一試。傳統新加坡喇沙有魚蛋、魚片條、豆卜、虾、同埋半隻糖心雞蛋,湯底濃郁夠椰香味,唔係好辣,個面底可以揀油麵米粉或者兩溝都得,喇沙當然係揀「摻摻」!湯底好味再配上油麵+米粉,正宗喇沙係咁煮,吃起嚟會較有層次口感除咗喺舖頭排隊之外,其實仲可以係網上order,下次有時間過嚟試埋個海南雞先

傳統新加坡喇沙