2023-06-25
Amuse Bouche非常精緻,個撻仔上面舖滿青豆蠶豆同魚肉,食落酸酸地好開胃。另外仲有一個細細嘅脆片仔,食落係Wasabi味,配上沙律醬同魚肉,味道同口感都好層次感。-Hamachi. Blood Orange. Sicilian Lemon薄切嘅油甘魚,口感依然好厚實,加上血橙特製嘅醬汁同魚子醬,味道更加鮮甜,整體配搭非常夾。-Red Prawn. Gazpacho紅蝦他他口感嫩滑,有濃郁鮮甜嘅蝦頭味,中間仲有西班牙凍湯,兩樣互相調和。-Hokkaido Scallop. Daikon. Oyster Leaf兩面輕輕燒過嘅帶子,外焦而入面依然多汁嫩滑,帶子嘅鮮味完美鎖住,配上生蠔葉、指橙粒同大根粒,鮮味更加出。-Langoustine. Caviar. Zucchini鰲蝦彈牙厚實,特調嘅醬汁令到鰲蝦再進一步提鮮,鮮甜中又帶有一點酸味,幾特別。-Sea Urchin. Cauliflower. Potato. Yuzu麵包海膽呢個組合幾特別,估吾到原來幾夾,秀明脆口嘅麵包上面係軟糯甘甜嘅海膽,中間仲夾有椰菜花粉同柚子珠珠,各不同口感嘅食材組合一齊,味道同口感都好有層次感。-Bl
Red Prawn. Gazpacho
Langoustine. Caviar. Zucchini
Blue Losbter. Bisque. Seaweed
法國藍龍蝦嘅口感真係令我回味無窮,多汁彈牙,咬落好有韌勁,再加上濃郁嘅龍蝦汁,好食到不得了。
Wagyu. Pumpkin. Mushroom
和牛鮮嫩多汁,見到PinkPink已經流晒口水,和牛脂肪分布均勻,食落入口即溶,再加上特製嘅醬汁,非常香口。隔離仲伴有口感細膩嘅南瓜蓉,南瓜非常甘甜解膩,同和牛配合一齊簡直係滿分配搭。
Panne Cotta. Black Seasame
最後係我最最期待嘅黑芝麻奶凍,食落好順滑,而且黑芝麻味濃厚,加上酸酸甜甜嘅紅桑子cream,更加好食。