中環精緻意日廚師發辦Omakase同好耐冇見既好朋友約飯局,提前預訂了位於中環的意日餐廳IO Italian Omakase. 是次用餐體驗近完美👏🏻,無論是食物的擺盤和氣氛服務也是很棒,餐廳參考日式廚師發板嘅吧檯設計,由Chef主理,主廚會同我地互動😀,介紹每一道菜及原材料❤️🥰晚餐由9-course 組成Amuse Bouche一個係青豆撻,裡面有青豆,洋蔥,食落帶焦糖味,再配芫茜味嘅香咪,都幾清新;另一個係芥辣脆片,煙燻咗嘅魚肉,令兩道前菜各有特色Hamachi, Blood Orange, Sicilian Lemon日本空運既油甘魚,加咗檸檬,果汁,佛手柑提鮮,上面配上魚子醬,賣相及入口都不錯,魚子醬配魚生帶出左油甘魚既油香🥰Red Prawn, Gazpacho西西利紅蝦,配red pepper,食落微辣,再配上橄欖油,及蝦造脆片增加口感👐🏻 西瓜同番茄做成嘅意大利凍湯,我都係第一次試🫢Hokkaido Scallop, Daikon, Oyster Leaf北海道帶子,大根,及上面有蠔既咪道 的oyster flower, 以牛油果打成的分子料理,帶子外面燒到微香,好味👏🏻
中環精緻意日廚師發辦Omakase

晚餐由9-course 組成

Amuse Bouche

Red Prawn, Gazpacho

北海道帶子,大根,及上面有蠔既咪道 的oyster flower, 以牛油果打成的分子料理,帶子外面燒到微香,好味👏🏻😋

Langoustine, Caviar, zucchini
北海道海膽,底下葛粉 製成的crystal bread, 海膽上由主廚自製的柚子爆珠,令海膽鮮味更突出😝

Blue Lobster, Bisque, Seaweed
法國藍龍蝦🦞,已經係今日第2道蝦,配咗baby leek, 肉質非常彈牙,醬汁用左龍蝦頭,海螯蝦頭🤩同紅蝦頭煮成醬汁真係非常濃郁。

Wagyu, Pumpkin, Mushroom
頂級嘅日本A5和牛配上紅酒汁,我都係第一次食,油脂分佈真係好平均,入口好香,真係大滿足,切開係完美嘅粉紅色,配上南瓜蓉,南瓜粒及醋醃菇,酸酸地減少A5和牛嘅油膩感🧐

Panna Cotta, Black Sesame
最後一道甜品,黑芝麻意式奶凍味較甜,配偏酸嘅 Raspberry foam,平衡的甜酸,口感非常順滑