最近發現中環開左間串燒店,白色外牆十分型格,餐廳位於中環扶手電梯旁邊, 好方便!燈光較暗,入面有吧枱可以飲酒,有調酒師調酒,集串燒同飲酒於一身!食串燒,一定要配酒。今次叫咗一支清酒,安藝虎 土佐錦$338味道幾易入口和牛他他$98另一半最鐘意食牛,先叫這個前菜試下!呢個他他同平時西餐食開既唔同,牛肉是一片片的,再配上洋蔥同酸酸甜甜既醬汁,好有風味,而且醬汁令人更開胃!自家製免治雞肉軟骨串$68呢個餐廳有兩款免治肉串可選擇,當然要叫曬兩款試啦!雞肉軟骨串,配上醬汁同蛋黃,是我最喜愛的食法之一,雞肉的味道濃郁,而軟骨亦提供了多重口感,再配上蛋黃醬汁,正!免治牛肉棒$58牛肉棒的配搭與雞肉串一樣, 牛肉串雖然沒有雞肉軟骨的特別口感,但牛肉的肉質亦相當彈牙,而家牛味濃,值得推介!鹽燒牛橫膈膜$48牛橫膈膜是燒肉常見的食物,串燒我就第一次試。配搭只是簡單鹽燒,卻帶出牛橫膈膜的味道, 口感煙韌又有牛味,鹹味剛剛好, 亦不太油膩。厚切牛脷芯$78牛脷芯可以話係日式串燒必點食物,牛脷芯厚度適中,食落爽口彈牙,調味合適(黑椒和鹽)唔會蓋過牛脷的味道。好好味!日本蠔天婦羅$148這個日本蠔天婦羅外脆內軟
味道幾易入口
和牛他他$98
另一半最鐘意食牛,先叫這個前菜試下!

自家製免治雞肉軟骨串$68
呢個餐廳有兩款免治肉串可選擇,當然要叫曬兩款試啦!
免治牛肉棒$58
鹽燒牛橫膈膜$48

厚切牛脷芯$78
日本蠔天婦羅$148

這個日本蠔天婦羅外脆內軟,炸粉厚度適中,而且炸既程度剛好,蠔既熱度足夠,又不會炸得太乾和過火。睇得出技巧上做得很好。蠔食落水份多,沒有腥味,新鮮!
燒鳥組合 $138

這個燒鳥組合是以三款不同的雞串燒組成,分別是雞蠔肉(鹽燒)、雞上脾肉(配燒汁)和雞上脾肉(配柚子胡椒)。
可以話係一道菜有三種享受,雞蠔肉有非常濃郁既雞味,鹽燒亦恰到好處!
之後係雞上脾肉, 雞肉油脂多,食落有啖啖肉既感覺,配了燒汁,變得非常野味。配了柚子胡椒,味道變得清爽唔油膩!
燒白鱔$78
串燒當然唔少得最愛既白鱔啦!
白鱔的厚度適中,燒既程度剛好,皮脆肉嫩,鱔的油份亦很重,食落香口有鮮味。值得一試。
迷你親子丼 $88
最後係這個親子丼,份量適中,唔怕太大份食唔到其他食物,雞肉份量足夠而且質素很好,雞肉嫩滑。雞蛋既熟度亦煮得剛剛好,唔會太濕令到個飯好散,但同時又夠滑。配上日式醬汁,好惹味!