2025-05-19
中環有間人生有限杯串燒店,佢專賣各式各樣嘅串燒,最平只需$10一串,都幾抵食 墨魚滑紫菜大蝦我叫咗墨魚滑紫菜大蝦($68),呢個串燒好少見,紫菜包住一隻大蝦同一隻墨魚滑,口感新奇又美味,蝦肉鮮嫩,墨魚滑更添風味九肚魚九肚魚($68)亦唔可以錯過,每一串都包住脆漿,外脆內嫩,上面灑上紫菜碎,再配上泰式辣醬,食落去咸香可口,辣味適中港式蜜糖多士夾雪糕甜品方面我叫咗港式蜜糖多士夾雪糕($48),用一塊方形多士,連埋蜜糖烤到金黃香脆,上面再灑上砂糖,裡面夾住一球大雪糕,熱熱冷冷嘅口感好好食我仲叫咗鹽燒雞腿肉($20),肉質滑嫩,鹽味適中;蜜糖燒菠蘿($10)甜得剛好,菠蘿烤到香脆;豚肉荔枝卷($15)充滿荔枝香味,口感豐富;紫菜鵪鶉蛋卷($20)一啖咬下去,蛋香四溢黑松露金菇卷($20)滑嫩可口,味道濃郁;有限杯之忌廉煮蜆($68)每隻都大隻,冇沙,個忌廉味仲幾夾;月見免治雞肉棒($28)口感幼滑;鹽燒牛舌芯($28)咬口十足,鹽燒和牛牛小排($48)多汁又好味山椒鰻魚汁燒白膳($48)肥美可口,最後再加個咖哩牛舌菠蘿包($58),牛舌粒配上咖哩,上面仲有隻太陽蛋,好正另外,佢哋仲有SAPPO
墨魚滑紫菜大蝦
九肚魚
港式蜜糖多士夾雪糕
另外,佢哋仲有SAPPORO啤酒買一送一,專係俾你用嚟配合串燒,啱晒成班friend一齊食