2011-12-17
星期五晚同老婆想搵間鋪頭坐得舒服傾下計, 睇到有一間好似裝修幾特別既麵鋪, 就入去試下裡面幾有日本拉麵店個種家庭Feel, 可能係個環境幾RELAX, 坐得都幾舒服點菜時間, 店子賣既係高級的中國麵, 所以價格比其他的鋪頭來得高. 就試下一個2人餐睇下有咩唔同主食: 高湯麵, 我個得似有拉麵FEEL, 就叫佢中國拉麵, 我叫左黑高湯葛粉絲, 麵口感幾好, 湯是牛湯, 淡中帶甜, 不過就是不夠濃, 細問之下原來女士會比較喜歡黑高湯, 中計...老婆叫了一個大高湯陽春麵, 湯是雞湯, 湯底好味夠濃, 早知就同佢交換前菜: 涼拌青瓜海蟄, 唔知點解我覺得呢碟野超好味, 唔通係個湯唔夠濃既原故??配菜: 即係點心小食, 最好食係蝦丸, 其次係雞脾菇同埋臘腸雲吞, 失望的是竹笙百花卷, 口感雖好但很淡沒有味道後感: 食完都幾滿足, 可能因為環境幾優閒, 可以慢慢用餐傾計, 食物賣相幾好, 而且食法幾特別, 你唔可以剩係食麵, 仲要加埋D小食一起吃先至會食出一個完整既味道. 同日本拉麵唔同, 而個價位係日本拉麵個價, 我覺得加埋食物味道同埋坐得舒服, 我覺得都OK, 不過當然平D會好D啦. 如果想
後感: 食完都幾滿足, 可能因為環境幾優閒, 可以慢慢用餐傾計, 食物賣相幾好, 而且食法幾特別, 你唔可以剩係食麵, 仲要加埋D小食一起吃先至會食出一個完整既味道. 同日本拉麵唔同, 而個價位係日本拉麵個價, 我覺得加埋食物味道同埋坐得舒服, 我覺得都OK, 不過當然平D會好D啦. 如果想同D屋企人朋友晚上想優閒地聚聚食野, 呢度都係一個唔錯既選擇