2021-11-10 108 浏览
疫情關係,仲未出得國,已經食均港九中西日韓,今次去到工廠區內嘅世外桃源,就係一間隱世私房菜。餐廳位於觀塘工業中心附近,相比起其他地鋪,格外有一份寧靜,真係好岩三五知己一齊談心。首先我哋嗌左個頭盤,頭盤非常精緻係芝麻醬配沙律菜,另外係茄子拼魚子醬汁,同埋煙燻糖心蛋。首先水耕菜非常之新鮮,另外個茄子係炸咗嘅,配埋魚子醬個汁真係好夾,另外煙燻蛋個煙熏味十分之濃郁,真係好醒胃。食完頭盤就嗌左個湯,朋友就嗌左個海底椰鱷魚肉湯,而我就嗌左螺頭配豚肉湯,海底椰非常清甜,而我個螺頭豚肉湯味道轉濃,有埋人蔘石斛可以補補身。食完就想主菜,蛋白蒸蝦非常有驚喜,首先擺盤好有心思,蛋白滑到sir落喉嚨,蝦仁亦都非常彈牙,配埋甘筍汁鋪面真係心思之作。跟住就係士多啤梨汁配豚肉排骨,師傅調配醬汁酸酸甜甜,炸亦都唔會炸得好油膩,配埋米通一齊食真係不得之了。帶子配南瓜寶盒呢,首先帶子係用咗北海道嚟嘅十分鮮甜,而南瓜寶盒入邊反而係有青瓜同熱左嘅哈密瓜,熱左嘅哈密瓜原來煮熟係咁清甜,之後就嗌在一個蒜香炒小棠菜,小棠菜非常鮮甜,而且加埋炸蒜真係炒得非常之好。另外呢個炒飯都不得不提,係紅菜頭配番薯炒飯,個炒飯炒到粒粒分明,而且非
首先我哋嗌左個頭盤,頭盤非常精緻係芝麻醬配沙律菜,另外係茄子拼魚子醬汁,同埋煙燻糖心蛋。首先水耕菜非常之新鮮,另外個茄子係炸咗嘅,配埋魚子醬個汁真係好夾,另外煙燻蛋個煙熏味十分之濃郁,真係好醒胃。食完頭盤就嗌左個湯,朋友就嗌左個海底椰鱷魚肉湯,而我就嗌左螺頭配豚肉湯,海底椰非常清甜,而我個螺頭豚肉湯味道轉濃,有埋人蔘石斛可以補補身。食完就想主菜,蛋白蒸蝦非常有驚喜,首先擺盤好有心思,蛋白滑到sir落喉嚨,蝦仁亦都非常彈牙,配埋甘筍汁鋪面真係心思之作。跟住就係士多啤梨汁配豚肉排骨,師傅調配醬汁酸酸甜甜,炸亦都唔會炸得好油膩,配埋米通一齊食真係不得之了。帶子配南瓜寶盒呢,首先帶子係用咗北海道嚟嘅十分鮮甜,而南瓜寶盒入邊反而係有青瓜同熱左嘅哈密瓜,熱左嘅哈密瓜原來煮熟係咁清甜,之後就嗌在一個蒜香炒小棠菜,小棠菜非常鮮甜,而且加埋炸蒜真係炒得非常之好。另外呢個炒飯都不得不提,係紅菜頭配番薯炒飯,個炒飯炒到粒粒分明,而且非常有鑊氣,最後食埋湯圓真係令餐飯盡劃上圓滿嘅句號。