2023-03-07
很久沒見特意找印度菜去食,不過,由於2月份book 了港島某酒店的staycation, 所以便決定在港島食完午餐先去酒店check in.而同事便推薦我到此印度餐廳食飯,她有推介幾道菜式給我,我都覺得可以一試,所以預早訂了window seat ! 我訂的時候都有問職員。 如果是有朋友生日,甜品可否在碟上寫生日字句,職員卻說他們「不會」這樣做,只能提供「生日牌」。到了當日,我們到了餐廳,內部不算好大,不過,裝修都好有心思,特別是地板,我都好喜歡。而且有個大透明玻璃房,便睇到廚師煮野食,又有兩個好大金色(銅?)的窰,專門烤餅(Naan).我們點了「butter chicken」同一個羊肉碎面包。先上個羊肉碎面包,面包不算好大個,正方形,煎得都香,而且好軟身,不錯,至於個羊肉碎,有少少羊羶味,不過,都算好輕微,可以接受。這道菜伴了一個綠色少少辣嘅醬,都幾好食,都夾,不錯。之後到Butter Chicken, 個醬汁都ok, 雞都算滑。不過,便好膩,我估呢味菜,一定有好多好好牛油啦!最後上台是Garlic Naan, 都好厚實!不過我個人覺得蒜頭味不夠多,不夠,而且偏厚左少少,但都ok.不
不過,整體算不錯,而且職員都好有禮貌。又客氣,都好親切!Good!
都值得推薦😊