呢間鋪位人流並非旺盛地段,位置於橫街細巷,雖然有啲隱世,但特別在門口總有位伙記幫手招攬生意,未入到前已非常好態度推薦煲仔飯同埋煲仔飯做緊嘅優惠,令到身一身感受系非常之熱情餐店系傳統舊式茶記/打冷鋪格局,衛生感覺一般,不過有時傳統口味,必須去搵傳統格局老店先食得出功夫技藝,所以就因呢位熱情款待嘅服務員,令我哋揀選入去一嘗佢哋馳名嘅煲仔飯👉🏻蠔仔餅(可點細/大份)今次叫咗細份,份量嚟講適中,都算非常抵食唔少蠔粒,脆口蛋醬+粉醬都包住晒蠔仔,又其實唔會太厚炸粉感,望落就睇到炸開好好火喉咁,微蛋同蠔仔鮮香味,提提大家可以配搭鼓油/胡椒粉去食都系一流嘅調味手法喔🤤即刻更好味👉🏻臘腸雞煲仔飯(叫任何煲仔飯免費汽水1枝)伙記擺底煲仔飯後,會同客人講等多10分鐘後先好開蓋,原因系令到飯焦可以形成,不竟煲仔飯嚟講,大多數食家都知為咗「飯焦」啖滋味而來,乖乖地等夠10分鐘後,再用匙羹刮飯焦,撈勻佢哋嘅煲仔飯鼓油食,味道唔錯不過不失,飯裡都滲透埋臘腸同雞油嘅味落飯粒上唯一略厭系份量偏細份,一個人食的話加多碟油菜會更好👉🏻腐乳炒通菜呢個唔使問,最簡單嘅餸菜可以最好味,腐乳非常開胃同入味,帶鹹香味配搭通菜,可以

蠔仔餅(可點細/大份)

👉🏻蠔仔餅(可點細/大份)
臘腸雞煲仔飯

👉🏻臘腸雞煲仔飯(叫任何煲仔飯免費汽水1枝)
唯一略厭系份量偏細份,一個人食的話加多碟油菜會更好
腐乳炒通菜

👉🏻腐乳炒通菜
呢個唔使問,最簡單嘅餸菜可以最好味,腐乳非常開胃同入味,帶鹹香味配搭通菜,可以一次過食晒半碟,味道可以,油感其實都幾多,
下次可能少油會更加健康同安心😂🤭

整體來講,要食傳統煲仔飯呢到都滿足到我,煲仔飯用嘅都系正宗砂鍋,而唔系鐵煲蒸飯加到煲中,煲仔飯矜貴在粒粒米都由砂煲到蒸至熟透,所謂慢工出細貨,要食好質量,必定須捱得過等,結果嚟講食物同服務態度都系唔錯,如果怕滴水、衛生、嘈吵,佢就未必系至好選擇,但如果想食火喉、手藝,呢到可以一試
臘腸雞煲仔飯