2020-01-19 71 浏览
今日想去尖沙嘴行街,於是search 下海港城有無新餐廳可試下。見到呢間Amelia 係食西班牙野,有米芝蓮一星,價錢仲要幾合理,於是就決定食呢間!門口裝潢好靚,玫瑰金係本小姐至愛💞入到去好開揚,可以選擇坐室內/室外。今日比較大風所以最尾我地選擇坐室內。由於係星期日關係只可單點,無set lunch 可揀,但價錢都叫合理。我地叫左牛舌三文治作為starter,主菜叫左鱈魚同埋大蜆海膽燉飯😍😍美中不足的是餐廳無附送餐包,想食要自己order(麵包+牛油都要$78,交starter 仲抵)。首先講下牛舌三文治麵包脆得來好鬆軟,對面包好有要求的DC先生都大讚!牛舌唔係好厚,但牛味都重!再加少少pesto 醬食落都幾refreshing👏🏻👏🏻之後兩個main course 一齊上鱈魚面層有塊娃娃菜遮住好盞鬼😂 望落平平無奇的poached cod,配左d sauce 實在非常好味!個sauce rich 得來唔會好漏,令塊魚生色不少!值得推介!最後介紹埋大蜆海膽燉飯蜆肉已經mix 左係飯入面,雖然未至於啖啖蜆肉,但都感覺好足料。應該落左少量檸檬汁,所以食落亦唔好覺得好膩。因為想去其他地方食甜

門口裝潢好靚,玫瑰金係本小姐至愛💞

首先講下牛舌三文治

之後兩個main course 一齊上

最後介紹埋大蜆海膽燉飯

因為想去其他地方食甜品所以無order 甜品

整體來說食物唔錯,唔會好驚喜,但絕對唔會令人失望。

但對比香港好多西餐都會送餐包/ 餐前小食,呢點真係輸蝕少少。
2020-01-19