2009-07-20
今晚大老板請食飯, 當然開心啦~!!我地今晚一行6人去了銅鑼灣食buffet! 第一次去Mr. Steak食buffet, 從門口看入去, 環境唔錯, 很幽靜, 暗暗的燈光, 很有情調呢~!!侍應在入口處帶我們就坐, 安頓座位後, 我就急不及待走出去看看有什麼美食啦~!!!!其實我的最愛就係海鮮, 當然第一時間就去擺放海鮮那裡看看啦~!!!嘩~!!!真係好多海鮮呀~!!!有好多冷盤 : 長腳蟹, 青口, 蜆, 東風螺, 翡翠螺, 大蝦, 生蠔等等!!!d長腳蟹多到好似一個mountain咁!!!我都係第一次見~!!真係好開心呀~!!而且在長腳蟹旁邊又放了很多剪刀供食客方便剪蟹腳, 很好呢~!!!而肉質都ok啦, 但不算是最好味呢~!然而翡翠螺又係前所未有咁大隻, 之前食過的buffet都冇咁大隻呢~!!!!我估平均每隻都有成9cm咁大隻, 我又係好鍾意食的呢~!d翡翠螺就真係好好味, 好鮮甜, 好彈牙~!Very good ar~!!!我一共食咗6隻呀!!!哈哈!!至於生蠔, 是中size, 不算大隻, 不過都好鮮味, 好甜, 我又食咗半打~!而且落了檸檬汁的生蠔真係特別好呢~!好yu
嘩~!!!真係好多海鮮呀~!!!
至於生蠔, 是中size, 不算大隻, 不過都好鮮味, 好甜, 我又食咗半打~!而且落了檸檬汁的生蠔真係特別好呢~!好yummy呢~!!hehe~!!
冬風螺就比較細粒, 而且沒什麼特別, 所以只食了一隻!!
刺身方面又有: 帶子, 甜蝦, 三文魚, 墨魚, 劍魚等等!!!
本人極力推介帶子, 因為真係好鮮甜, 而且又大隻, 而甜蝦都好好味!!!
熱盤有: 即燒日本5A和牛, 澳洲M9和牛, 串燒牛脷, 鵝肝, 石燒帆立貝, 燒翡翠螺, 燒牛面肉, 厚燒菇,鳳尾蝦, 長腳蟹粥, 豬骨海鮮拉麵, 蒜蓉蒸長腳蟹, 咖哩魚蛋豬皮, 等等
澳洲M9和牛雖然好有肉味, 但本人就不太喜歡內裡有血水的牛肉, 但味道是不錯的。
而即燒的日本5A和牛, 是薄身石燒的, 但我就覺得太多肥肉啦, 肥瘦不平均, 所以都係麻麻啦~!!
鵝肝是燒定的, 所以沒有脆的感覺, 而且燒得不太好, 有很羶的味道, 本人就不太喜歡啦~!
長腳蟹粥就好好味, 而且真係有好多長腳蟹放入去煲, 好鮮味, 唔錯唔錯!!!!
我覺得最特別係燒牛面肉, 係最好味的熱盤, d牛肉好淋, 而且又有牛肉味, 好香!!
至於甜品方面: 有梅酒果凍, 軟身芝士蛋糕, 紐約芝士蛋糕, 粟子蛋糕, 酥皮生果批, 芝麻糕, 檸檬慕思杯, 朱古力慕思杯, 楊枝金露, 木筒豆腐花, 五色jelly, 朱古力噴泉(有什果及棉花糖), 仲有我覺得好"正"的自家製雪糕。
其實本人就不太鍾意甜品啦, 只喜愛自家製的雪糕, 每一種都試過晒啦, 有日式士多啤梨味, 香芋味, 菠蘿味, 仲有提子霖酒。我覺得最好味就係提子霖酒, 因為d提子好重酒味, 好香, 再配上杏仁片, 真係一絕好味呀~!!!!!!
我覺得今餐真係非常滿足呢~!!!不過如果要自己比錢, 我諗我會再去第二間試吓啦~!!!