2009-06-21 60 浏览
首先要向之前評旦王花為"差"食肆的食家Say Sorry同埋向你們致敬, 因為我不聽勸告,走去一試,點知中埋招....唉!!亦向評"正"的食家講聲"你地食完有無買番張六合彩"??話說我有一位好友生日,佢係一個龍友,知道旦王花環境靚,已經一早渴望到旦王花食泰菜兼拍照,適逢她生日,所以另一位好友就建議到旦王花慶祝。由於要訂位,所以我就來到open rice找電話no.,同時亦參考各位食家品評,一睇已經心知不妙, 但歸納結果都係彈BBQ燒烤多,所以決定唔會order海鮮BBQ!!純粹食一般泰菜。我們一行4人驅車到"山卡啦"咁遠 嘅旦王花,仲一度迷路,到達後坐係一個有帳棚的地方,望向四周環境真不錯,之後侍應放底水& 餐牌,我已經急不及待立即看一看有甚麼特色食物&推介...在廚師推介中看中"香茅蒜香雞",到order 時點佐粉絲沙律, 蝦餅,串燒(雞 牛)青咖哩雞,馬拉盞炒菜,芭提雅蠔仔蛋(唔多記得個名),蒜蓉包6個食物,但order後發覺忘記點 "香茅蒜香雞",但為免食七,唯有加多個酸辣鳳爪。粉絲先上枱,各人拿起水杯飲杯,我吞了一口, 發覺口中有異物,以為係茶葉,但再望隻杯,係水無茶葉,再用條
粉絲先上枱,各人拿起水杯飲杯,我吞了一口, 發覺口中有異物,以為係茶葉,但再望隻杯,係水無茶葉,再用條脷感受時, 一道惡嗅從口而出,連忙吐出來,一看有隻黑色"嗅屁蟲"物體(唔知正確名),吐出後個口仲好嗅,漱口後,叫個侍應來投訴,答案竟然係:先生,坐露天有昆蟲係正常...OMG!!我反問佢,小姐,我之後每一道菜有昆蟲甚至係甲甴都係正常?Sorry 都無聲,條女係做帶位各位認住佢。之後朋友為免掃興,叫佢換杯算數,但條女攞走後就無攞返來!!態度不知所謂。
講番d菜, 一般過一般!!沙律,串燒,菜,鳳爪底級煮法,好難煮得唔好食,OK!!蒜蓉包,唔脆,無乜蒜蓉味又唔塗牛油...蝦餅,衰過我之前推介點姐泰菜D蝦餅,舖仔 vs 大舖...舖仔鮮味加底食取勝!!!青咖哩雞,不知所謂,雞完全無味,係烚完雞肉後放返入青咖哩煲一煲就上枱嘅感覺..失敗!!芭提雅蠔仔蛋...嘩!!精彩,完全係無芭提雅感覺,甚至係無啦啦返佐屋企食僅我老豆D蠔仔炒蛋囉!!出晒水嗰隻!!(我明白星洲係無星洲炒米,但我心目中呢個菜,起碼都有D辣辣地,唔似芭提雅都不至於返佐屋企咁大鑊)。依然失敗!!
壓軸介紹,廚師推介:"香茅蒜香雞"不愧為廚師推介,買點Selling Point,外香脆內軟,解構:秘方醃製,油溫要猛,一定要猛才炸得香脆可口,就係因為夠猛,佢先可以炸得出睇落香脆,內裡得2成熟,真係"香脆內軟",我d同事都以為我吹水,但有相為證立刻媽媽聲!!起初試一件,細細舊,咬落感覺無香茅味已經失望,香蒜味又無乜,勝在香脆,但咬落,發覺纖維組織有d特別,咬多2口,我大叫唔好食,未熟,朋友都話無可能,咁炸法都唔熟,之後另一位朋友都話係wow,唔熟!!之後同個侍應講唔熟,佢話換過一碟,起初都話好,但諗吓,嘅然惦過口又冇香茅&蒜香味,我立刻叫佢返來取消碟雞,無謂"side"錢,之後我就攞起相機拍下罪證比各位睇,之後有位朋友夾起她放下無食嘅雞,叫我影埋:呢度d雞炸得燶,影埋佢,影完,我將件雞撕開....嘩!!!唔講喇!!你地自己睇相啦!!
各位:野就講完,好自為知!!
青咖喱雞....淡
廚師推介