2022-06-03 1103 浏览
有个钟意食日本菜嘅朋友,每次佢发现值得食嘅餐厅,都会介绍俾我😘,今次佢推介我去呢间主力做Donburi “丼” 嘅食肆~ 四月尾试业期间率先试试 🤩 订位嘅时候拣咗坐吧枱,可以望住师傅处理食材,呢日仲系言师傅serve 我哋添~🥰 Menu 主要分4个系列厨师发办系列、江户前系列、精选丼饭系列、海言特盛沙律配迷你丼饭系列头2个系列属厨师推介,首次到访,我同朋友分别拣咗厨师发办系列嘅”海言厨师发办鱼生饭(特上)~Deluxe”,同江户前系列嘅”江户前散寿司(特上)~Deluxe” (Deluxe 版有15款刺身,Regular 就有12款)🔱海言厨师发办鱼生饭(特上)Mikoto Omakase Sashimi Rice Bowl (Deluxe)讲得上系厨师发办,所有刺身都拣选最佳嘅食材㗎啦~ 有啲经过熟成,有啲用特制腌料处理,而饭底当然系选用日本米啦~以下呢几款刺身印象较深刻:大拖罗~鱼油香味浓郁秋刀鱼~师傅特意将刺身切成细细片,咁样可以将鱼骨切断,食客就唔怕食到骨喇,好细心💕鲭鱼~师傅预先将鱼腌制过,味道独特帆立贝~有清香嘅柚子味三文鱼子~大大粒,入口渗出点点甜香海胆~卖飞弗~💕💕

Menu 主要分4个系列

🔱海言厨师发办鱼生饭(特上)

以下呢几款刺身印象较深刻:
大拖罗~鱼油香味浓郁
鲭鱼~师傅预先将鱼腌制过,味道独特
帆立贝~有清香嘅柚子味
三文鱼子~大大粒,入口渗出点点甜香
海胆~卖飞弗~💕💕鲜甜,份量仲唔少添😍
鱼生饭仲有啲新鲜山芋蓉,提升清新口感~

海言厨师发办鱼生饭(特上)

🔱 江户前散寿司(特上)
Edomae Assorted Sashimi Rice Bowl (Deluxe)

江户前寿司嘅独特之处,言师傅解释,就系用咗醋饭!同埋材料会用多啲渍物!江户前系列会用个靓靓嘅漆盒嚟盛载,食嘅时候更添日本风情~
呢款系朋友嘅order,佢话款款刺身都好味😋,印象较深刻嘅系当中特别腌制嘅甜虾!师傅用返虾本身嘅虾膏腌制,我都试咗一只🦐,好好味嘅呢~~~

江户前散寿司(特上)

两款丼饭都配附沙律、茶碗蒸同面豉汤
沙律菜新鲜,面头仲有好多脆脆哋樱花虾干
茶碗蒸滑嘟嘟,特别喜欢佢有紫苏叶嘅味道

呢个价钱食到呢个嘅质素嘅鱼生饭,性价比非常非常高!

Menu仲有追加items: 帆立贝矶边烧、盐烧牛舌、蒸鲍鱼等等…… 我哋今日就叫咗个”冻温室蕃茄”嚟开心share 🍅🧊

另外,用膳期间,见到师傅制作嘅”碎葱吞拿鱼腩鱼生饭”好吸引😍😍 下次可以直接叫嚟试试,师傅又同我哋讲,下次order 厨师发办系列 or 江户前系列嘅时候,都可以request 其中一项为”碎葱吞拿鱼腩” 㗎~

《海言》喺威灵顿街嘅入口唔算显眼,揾到门牌55之后沿楼梯到地库~
我会推介喺石板街入去另一边嘅出入口,呢边嘅入口布置得有点心思,拨开门帘,趟门而入,幻想一下返咗乡下,轻轻解一下乡愁~ 😜

好开心今次喺试业期间已经可以先品尝为快,以言师傅嘅厨艺及知名度,同埋食品嘅高质及极高性价比嚟睇,相信《海言》喺我发post呢一刻已经成为一所予约困难店了~ 😅😅

2022-04-25