2010-07-19 43 浏览
上星期六阿媽生日,係紅磡廣場間稻香晚飯,結果一肚氣!由於親戚唔多,人數兩圍唔夠,一圍又有多,所以每年都要事先問實,確定有幾多人先至訂位,最好係十六人,咁樣好多酒樓都有咁大張枱。今年十八人,一定年要分兩圍。個多月前見紅磡廣場開左間稻香,親友都住在東區,106隧巴又剛在廣場對面有站,走更方便,廣場門口已經有站。於是打電話問酒樓尋晚有冇廳房,答稱廳房有,但一定要分兩圍,每圍九個人。於是叫酒樓傳真菜單給我,其間仲改左幾次,到確定後,我還叫個阿姐將改好嘅菜單再傳一次給我。直至上星期六,成日間酒樓都冇人再打電話給我,心想就算訂枱食飯,很多時酒樓都會再打次電確定一吓,呢間酒樓都真係幾怪。誰知尋晚去到稻香,佢竟然話我冇訂枱,問我有冇去錯酒樓!我話菜單都確定左,跟住拎埋張菜單及講出同我寫菜位阿姐個姓。好彩個阿姐有係度,佢話佢都有印象,我話梗係有印象啦!我地電聯左好幾次。佢話我冇講實日期、亦冇落訂,所以佢冇同我寫低!我話我一早問實佢,確定尋晚有廳房先至寫菜單,佢點可以話唔知邊日!至於冇落訂,如果佢酒樓需要預先落訂,佢係咪有責任提醒我呢?可能我都有責任,但係過去果幾十年,我年年同阿媽做生日,都冇試過有酒樓/
上星期六阿媽生日,係紅磡廣場間稻香晚飯,結果一肚氣!

直至上星期六,成日間酒樓都冇人再打電話給我,心想就算訂枱食飯,很多時酒樓都會再打次電確定一吓,呢間酒樓都真係幾怪。誰知尋晚去到稻香,佢竟然話我冇訂枱,問我有冇去錯酒樓!我話菜單都確定左,跟住拎埋張菜單及講出同我寫菜位阿姐個姓。好彩個阿姐有係度,佢話佢都有印象,我話梗係有印象啦!我地電聯左好幾次。佢話我冇講實日期、亦冇落訂,所以佢冇同我寫低!我話我一早問實佢,確定尋晚有廳房先至寫菜單,佢點可以話唔知邊日!至於冇落訂,如果佢酒樓需要預先落訂,佢係咪有責任提醒我呢?可能我都有責任,但係過去果幾十年,我年年同阿媽做生日,都冇試過有酒樓/酒店要我落訂喎!

結果個阿姐自知理虧,係咁講對唔住。我話講對唔住係冇用嘅,我依家叫晒人梨點解救先?咁我寫左嘅菜有冇得食先?個阿姐話尋晚已經冇晒廳房,話係大廳俾個静D嘅角落俾我好唔好?我話我有得揀咩?跟住訂左兩條東星斑又冇,要改食老虎斑;訂左荷葉飯又冇,要改瑤柱蛋白炒飯;明明千叮萬囑要有壽包,佢居然整個美點雙輝我地,真係俾佢地攪到我呢個完全冇火氣嘅人火都梨埋!正所講老娘發火、非同少可!結果佢話再送埋壽包我地食。唉!錢銀事少,一年一次啫!呢次童年陰影,我諗直至佢執果日我都唔會再幫趁!

至於食物質數很一般,可能當晚火燒心,食而不知其味!

庆祝纪念
生日