2021-10-05
🇯🇵湯咖哩係北海道既札幌名物。今日就黎到海光街幫襯一間由日本夫婦開設既日系小店,一入店內簡約既裝潢,用上淺木色既家具,牆身畫上北海道既地圖(唔知係咪店主畫😝)周圍不乏日文字,成功打造濃濃既日本風!其間,亦見到有日本食客,果刻有少少覺得自己唔係香港🤪套餐已包薯仔沙律,薯蓉再加薯粒,偏清淡👍🏻無沙律醬果種邪惡肥膩感,仲有幾片新鮮既沙津菜,清新又爽脆。湯並唔係味噲湯,竟然係帶有薑味既清雞湯🤩又清甜又鮮味,薑既辛辣點到即止,絕唔會太搶,好驚喜我鍾意❤️米飯都係我想提及既,北海道既米飯真心同平時食開既唔同,望落晶凝有光澤,食落口感綿糯,雖然好食但我做左大晒鬼食唔晒😅▪️▫️牛舌北海道湯咖哩飯▫️▪️原本都煩緊食雞髀定係牛舌,點知連個天都幫我諗好左,雞髀賣晒順理成章叫牛舌🤩🤔根據指示,先飲一啖湯,然後將湯匙既一口飯浸落湯到大大啖品嚐,食到七八成可以將餘下既米飯倒晒落湯咖哩,類似湯飯。湯咖哩重點不在於咖哩重唔重,而係湯頭香濃而不油膩!清淡而不失咖哩香氣😌有洋蔥、椰菜有少少似蕃茄雜菜湯,湯咖哩基乎零辣味,唔需要擔心食唔到,上菜時會比埋辣椒粉可按個人喜好落唔落。😝牛舌雖然得四片但幾厚切,望到色水都覺得鮮嫩,果然勁
▪️▫️牛舌北海道湯咖哩飯▫️▪️
😝牛舌雖然得四片但幾厚切,望到色水都覺得鮮嫩,果然勁稔勁滑溜亦有牛香,而且仲有唔少配菜蓮藕、西蘭花、秋葵、茄子、薯仔、紅蘿蔔、南瓜、半邊蛋,蔬菜類應該有預先處理過?所以食落好香口,特別係西蘭花!!不自覺飲左幾啖湯,食完飲完唔口渴👍🏻
▫️▪️自家製吉列豬扒咖哩飯▪️▫️
咖哩飯香氣撲鼻無誤!湯咖哩走清淡健康路線,另一個當然係濃郁惹味!聞到日式咖哩香已經令人垂涎欲滴🤤濃郁惹味帶點甜,撈飯的確一流!香脆無比既吉列豬,外層薄身鬆脆但唔會令上顎介到損(我經常🤧)豬扒不乾不韌,肉質幾嫩又juicy!🧑🏽🦱光速完成整碟😌對我黎講,豬扒略嫌肥美左少少🤏🏻或者就係呢個肥膏能令豬扒更鮮嫩吧!