餐厅: 漁獲浜燒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2016-08-14 1458 浏览
旧同事是食家,喜欢同佢到处觅食! 觅食前通常要储下钱,因为食物高质既餐厅,价钱当然也会较高我地相约左一个月,终于约到一齐食饭,当然会拣番间高质既餐厅星期四既晚上,我地拣左位于铜锣湾SOGO旁边既渔获浜烧期待已久的餐厅!今晚要食尽佢一收工即刻出发,到餐厅既时候未够7点!食物款式好多,主打烧活海产,刺身,清酒种类也是十分的多!我地净系睇餐牌,都睇左好一段时间店员有礼地推介了几款清酒给我们!价钱由500多元到1000多元!知道食高级日本料理,配清酒会更佳,可惜我俩不合适饮酒,唯有下次先,略感遗憾.....冲绳风沙律:清爽足料既沙律!除左普通爽脆蔬菜外,沙律内有切条状既刺身(三文鱼、鱿鱼、北寄背等等)各款鱼生都好新鲜,唔需要落酱油同Wasabi沙律内仲有 冲绳特产-海葡萄,具说营养价值好高,而我就好喜欢佢既口感,脆脆地,配上鱼生食,是正的海之幸玉子烧:明太子被蛋包住,鲜咸既明太子配上较淡味既蛋是绝配一客有成6件,对于我俩来说,份量有d多接住落黎,开始浜烧味噌蟹甲罗烧:蟹肉蟹膏加左味噌落去烧,再加埋蛋!烧好左之后加上面包糠,好香好浓!配上多士食,的确唔错!主角黎啦!波士顿浜烧盛合:店员好耐心地为
我地相约左一个月,终于约到一齐食饭,当然会拣番间高质既餐厅

星期四既晚上,我地拣左位于铜锣湾SOGO旁边既渔获浜烧
期待已久的餐厅!今晚要食尽佢

清酒
冲绳风沙律
冲绳风沙律:

海之幸玉子烧
海之幸玉子烧:
明太子被蛋包住,鲜咸既明太子配上较淡味既蛋是绝配
一客有成6件,对于我俩来说,份量有d多

接住落黎,开始浜烧
味噌蟹甲罗烧-2人份
味噌蟹甲罗烧:

主角黎啦!
渔获兵烧盛合
波士顿浜烧盛合:
店员好耐心地为我们细心地烧好每一款海产,十分纯熟!火喉控制得好
烧波士顿龙虾
烧波士顿龙虾:
肉质十分鲜甜、弹牙!配上虾膏同味噌既调味,完全无任何抗拒的理由
餐厅豪不吝啬,在虾面擦上厚厚既虾酱味噌

不得不提系店员烧好后,仲帮我地起埋肉
好细心!
波士顿兵烧盛合-烧帆立贝
烧特大帆立贝:
极大既帆立贝烧了一会后,就会自动开盖!呢个时候店员即刻帮我地处理

可以拣牛油/清酒去烧,我地拣左清酒!
帆立贝好鲜甜、弹牙!烧得好好,把肉质控制得刚好
清酒挥发后,保留左帆立贝既鲜甜味
不得了
波士顿兵烧盛合-    烧活鲍鱼
烧活鲍鱼+蟹:
该餐厅既海产十分新鲜!鲍鱼上台时仲系生的,放左上炉后,依然不停动!鲍鱼连外壳一同烧!
只食到鲜味,只需加上少许柠檬汁去腥,完全唔需要加其他调味料
最爱呢种食法

蟹脚当然也是十分的鲜甜
肉质软嫩
烧喜之次
烧喜之次:
全晚既重点之一
喜之次栖息于北海道深海,属鱼中的贵族

期待已久!高级食材就是不一样!之前见到蔡澜有推介过,但一路都唔舍得食,今晚既然一场黎到,当然要一试

价值880元的喜之次果然名不虚传!
虽然唔算大条,每人食一半,好快食完

鱼肉十分鲜嫩多汁、滑溜溜的,而且鱼油十分充足
今晚唔需要食鱼油啦,相信这条鱼已经提供足够既鱼油
不得了
北海丼
北海丼:
咁大个人第3次食到没有任何腥味既海胆
第一次系日本鱼市场! 今晚又食到啦
大量海胆围左系杯边!好creamy, 好滑,没有任何腥味

卖相、味道都满分
椰子雪糕
黎到尾声!大满足!
女人有两个胃,最后就一齐食番个椰子雪糕
香浓椰子味,雪糕好食

两人卖单2800
虽然几贵!但绝对物有所值!所有食材都十分之新鲜
是我会推介的餐厅!

2016-08-11
冲绳风沙律