2022-09-20
突然想食泰國菜,九龍城就去得多了,見啲間咁多like就專誠黎試吓。我哋大概6點半到,門口已經開始有隊。好彩我哋2個人唔洗等好耐就有張小枱。店舖環境都幾逼夾,細細間店座位都唔算多而座位同座位之間都幾密,所以好快就排長龍了。2個人叫左個細冬陰功🍲,一個炒飯🍛,一個軟殼蟹咖喱🦀,再點左2客蒜蓉包🥖,最後再叫左個奶茶🧋(因為太口渴)泰式鮮蝦冬蔭功湯 (細)$78 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻啲個湯係好飲,蝦夠新鮮,料頭都足,酸辣都平衡,係全餐飯最好味嘅菜式。唯一不足係超細碗,根本只係一人份量,定價$78就太進取了泰王咖喱炒軟殼蟹 $118 👍🏻👍🏻個咖喱都幾好味嘅,不過唔算好出色又唔算好香,中規中矩。敗筆位係個軟殼蟹,得個死咸嘅味道,再加上個咖喱其實都好重手味精,成件事唔係咁enjoy,要狂飲水,下次要番雞牛豬會好啲(如果有下次嘅話…)蒜蓉包(四件) $28 👍🏻👍🏻👍🏻正常野,都幾脆,不過份量太少,得4小舊我地2個人叫左兩客先勉強夠點啲咖喱。辣椒膏蟹頭油海鮮炒飯 $68 👍🏻👍🏻👍🏻唔知乜嘢係頭油,食唔出,亦唔係好食得出膏蟹嘅味道,就係普普通通一個炒飯,唔需要特別點。泰式奶茶 $25 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
泰式鮮蝦冬蔭功湯 (細)$78 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
泰式鮮蝦冬蔭功湯(細)
泰王咖喱炒軟殼蟹 $118 👍🏻👍🏻
泰王咖喱炒軟殼蟹
蒜蓉包(四件) $28 👍🏻👍🏻👍🏻
蒜蓉包(四件)
辣椒膏蟹頭油海鮮炒飯 $68 👍🏻👍🏻👍🏻
辣椒膏蟹頭油海鮮炒飯
泰式奶茶 $25 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
個奶茶真係好難飲,係糖水加奶水,完全冇茶味,要飲泰式奶茶都係去番例如chatramue果啲店會好味100倍。
總結:唔係好明點解咁多like。整體未至於好差,但絕對唔係值得要排長龍果隻。九龍城大把同類型店,性價比較高,同樣價錢可以有較好選擇。
食物:❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️