2017-09-21 808 浏览
我唔係元朗人,所以我唔知道究竟呢間冰室之前喺唔係元朗,而且印象中的元朗,除了老婆餅和圍村菜,真係唔知有咩食。既然佢成個餐牌都冇一唔講豬扒,似乎呢間餐廳的招牌菜係豬扒啦?香港既好食豬扒真係好難有,而且大部分都太多醃肉粉味,就算對岸梳打埠既豬扒包都一般,好,咁我睇下有咩咁巴閉。一係唔食,一食就盡啲,嚟個double 厚切豬扒飯($55),跟紅豆冰(加$4)。以晚上9點都仍然不停有客,似乎唔係得個名。好了,上菜了。OMG, 真係厚切,喺厚到成吋厚個款,重要成塊兵兵波板咁大,而且唔係double, 喺 trible 。應該咁該,喺一塊大(網球板)加兩塊細(兵兵波)。但更大既豬扒,只要喺難食就天都假。但食落係超美味,可以用Juicy 形容,大佬$55兩塊豬扒加飯,重要塊豬扒係Juicy, 你重想可以點?佢個汁OK ,似甜豉油加少少熟油。豬扒最大問題喺食多會膩,但佢加上個豉油就啱啱cover 晒,重有少少伴菜。成件事即刻昇華晒,但我發覺自己中伏…我後悔點double, 因為實在太多了,最後都食唔晒。紅豆冰…我對唔住你。最後,真係好食既,而且環境又舒舒服服,值得一去。P.S. 痛風者留意食完一定要食

最後,真係好食既,而且環境又舒舒服服,值得一去。

P.S. 痛風者留意食完一定要食藥,否則尿酸爆棚發作唔關人事。
2017-09-20