2020-04-23 331 浏览
天氣突然轉凍,令我嘅火鍋癮又起啦!近近地就喺尖沙咀度打個邊爐啦!因為疫情嘅關係,除咗量體溫同埋消毒噴手呢啲必需的之外,因為每張枱都要隔到好遠,所以食完個身都冇乜邊爐味。因為我太愛食鴨血啦,所以仍然逃唔出要麻辣鍋嘅命運。我哋嗌咗小辣,我覺得個辣度啱啱好,唔會太自虐,但係有麻麻辣辣咁好過癮。而佢啲鴨血真係好正,比較軟身,但都索湯啲,一開始食已經入晒味,不過我諗最主要係佢本身啲鴨血都有煲過。而我自己本身唔係好鍾意食豆製品,但係佢呢個蜂巢豆腐真係好正,索晒啲湯,所以我自己都食咗好多舊。另外令我好驚喜嘅係呢度嘅羊肉片,因為佢雖然帶有少少騷味,但係佢嗰隻騷係令人可以接受嘅,而且啲羊肉唔會一淥就散,所以呢樣平時我唔多食嘅又令我食到舔舔脷。除咗樣之外,我哋仲叫咗打邊爐不可少嘅牛肉,呢個牛肩肉比較瘦,但都唔會韌,帶有淡淡牛味,感覺食落唔會燥。另外仲有一個黑白墨魚滑,黑色嗰邊係加咗墨汁,兩款都好彈牙,但係感覺白色嗰邊會比較實啲。另外仲有個手打蝦丸,唔知係唔係佢呢隻蝦本身嘅味道都係咁,定係真係唔夠新鮮嘅關係,有少少味道。然後麻辣鍋另一樣唔可以少嘅係白蘿蔔, 佢啲蘿蔔冇渣,索晒啲湯真係好好味。然後仲有一樣唔係

然後仲有一樣唔係度度有嘅水蓮,呢隻台灣菜淥一淥就食得,食落去索索聲,好爽脆。

然後因為好奇心驅使之下,想知道咩係王子麵,嚟到先知道原來係台灣嘅公仔麵品牌,但係又幾好食喎。

因為佢係扁身啲,所以淥一淥好快就食得,因為我唔係太鍾意食好林嘅麵,所以我覺得佢咁樣快得嚟又彈牙,又幾ok。
2020-04-22