2011-09-06 8 浏览
隔了1個月無黎,難得老婆一早來預先排隊,我便繼續了我的一風堂之旅。這一夜,拉麵個湯我地一致覺得差左。之前正口既程度係正到我可以食3碗麵而不覺得飽。今次我食完1碗已經無癮再食落去!括來講應該係少左作爲拉麵湯神髓的豬香味。究竟係偷工減料? 定有其他原因? 等我分享一個故事啦。話説日本某美味拉麵我去大阪時每晚都要光顧一次。有一晚相熟師傅放假,由副手頂替,個拉麵即刻唔見左d豬味,情況同今次一風堂差唔多。原來拉麵師傅放湯之前,係碗底上放的幾種調味料都要有好大學問,掌握的好先會對個湯有畫龍點睛的效果。因爲這個經驗,我不敢一口斷定一風堂已經開始偷工减料。那麽師傅放假?禮拜五都放又有d講唔過去。大師傅已經返歸?我無望過廚房不能確定。等多1個月再去多次應該可以找到答案。但這次的經驗已經差不多應驗我之前的預計。反而,今次試 wasabi 牛油果蟹肉脆餅覺得超正!wasabi 本人覺得是幾百塔的調味料,需然呢味 wasabi 牛油果蟹肉並未用到鮮磨 wasabi,感覺不夠 refined,但反而做到一個好搶口既效果。口入面口既感覺過程係.... chok 一聲脆餅 .... 搶口 wasabi .... (

反而,今次試 wasabi 牛油果蟹肉脆餅覺得超正!wasabi 本人覺得是幾百塔的調味料,需然呢味 wasabi 牛油果蟹肉並未用到鮮磨 wasabi,感覺不夠 refined,但反而做到一個好搶口既效果。口入面口既感覺過程係.... chok 一聲脆餅 .... 搶口 wasabi .... (十秒後)蟹肉鮮味跑出。
整個過程需時,建議大家留係口入面慢慢感受,不要快吞。

2011-08-26