2009-01-06 17 浏览
從前, 去過沙田那間風月堂後, 感覺係溫溫吞吞, 不知是日本菜or 西餐, 而食物又兩邊都不討好.... 很久也沒有去. 是日, 係旺角行街, 抬頭望見這裡, 唔係呀! 咁靚既?! 有開揚的落地玻璃, 天花還裝有鏡子, 大大增加了空間感. 我們當然急不及待要試埋d 食物如何啦...柚子雞肉沙律: 菜係新鮮的, 但柚子卻沒有預期的甜. 醬汁方面, 也只是普通的醋, 沒多大驚喜. 雞肉, 當然係雪藏, 沒期望. 但都算有少少滑, 唔係鞋口個種. 三文魚墨魚麵. 呢個又幾唔錯, 因為三文魚係切粒上, 唔會變成乾爭爭個d. 還有少少油份係裡面, ok喎! 墨魚濶麵, 味道跟一般的澖意粉沒啥分別.和風雞肉pizza. 呢個最好味, 因為雞肉好juicy, 加上甜甜地的醬汁, 跟一般以芝士為主的pizza 大相逕庭. 當然pizza 上還是有芝士的, 但相對的重要性比一般的低. 加上了木魚乾, 更添日本風味, 唔錯!雪糕waffle, 個waffle 都幾好, 夠熱和脆脆地, 雪糕得啖笑, 我諗係細個食開個d. 不過收到冰火之效, 都係有價值既! 反而d 生果又幾新鮮, 士多啤梨都唔係勁酸個
雪糕waffle, 個waffle 都幾好, 夠熱和脆脆地, 雪糕得啖笑, 我諗係細個食開個d. 不過收到冰火之效, 都係有價值既! 反而d 生果又幾新鮮, 士多啤梨都唔係勁酸個d, ok好味喎!
雖然風月堂的味道仍跟上乘有一段距離, 但至少比起以前, 睇到他們係努力求變. 而食物也改進了不少. 日後聚會, 也可考慮考慮!

和風pizza, 最好味!