小雪今次系第一次去 Greyhounds Café,去的是为于中环国金中心 (ifc) 分店,唔知系唔系星期日既关系呢!在外等既人都唔少,好彩朋友仔一早订左位即。店内景观开扬,而且果日天气好好,感觉好舒服。 天气甘热,小雪梗系整返杯 Greyhounds Café 既特色冻柠茶,因为冰是用柠檬茶整成既,所以绝对唔会有越饮越淡既情况,而且茶味、柠檬味同甜度岩岩好,真系超赞,推介~薄切三文鱼片配泰式辣汁依个系朋友仔既推介呢!新鲜既三文鱼配上开胃既泰式辣汁,味道好似食泰式生虾甘,但口感当然不一样,好软滑,而且蒜片既味道刚刚好,食完之后唔会成口蒜头味,嘻嘻~脆炸粟米蟹肉饼配甜酸酱香口松脆既前菜,有粟米粒系到,感觉无甘热气,配埋甜酸酱,又一开胃菜。鲜虾牛油果沙律沙律酱入面应该加左少少 Wasabi,所以食落会有少少攻鼻;鲜虾弹牙,牛油果都好好味,不过小雪好怕火箭菜的辛辣感,如果可以转其他沙律菜就更好。来到主菜,小雪选了酸酸辣辣既泰式河虾冬荫公汤河粉河虾好大只,不过河粉量太少,女士可能免强还可以,男生就一定不够了;不过冬荫公汤既酸辣度岩岩好,唔会好辣。鲜虾炒金边粉碟边放著芽菜、花生碎及辣椒碎,小雪
店内景观开扬,而且果日天气好好,感觉好舒服。

Greyhounds Café 特色柠檬茶
鲜虾牛油果沙律
鲜虾牛油果沙律
来到主菜,小雪选了酸酸辣辣既泰式河虾冬荫公汤河粉
泰式河虾冬荫公汤河粉
鲜虾炒金边粉
碟边放著芽菜、花生碎及辣椒碎,小雪喜欢再加上少少青柠汁,味道甜甜酸酸;份量同配料都好够,有虾、枸菜、蛋丝同干豆腐,惹味又开胃。
鲜虾炒金边粉
叫左两个以虾为主既主菜,来一个泰式鸡肉意大利面先
意粉熟得岩岩好,烟烟 un un唔太淋,少少辣能惹味,不过小雪就觉得咸左 D,而且鸡肉煮得有点过火,又干又硬,有待改善喇!
泰式鸡肉意大利面
有女生就当然有甜品,先来个新鲜椰子千层蛋糕
蛋糕中间夹左好多椰子肉,而表面既 Cream亦有清新既椰子味;D Cream入口即溶,满口清新既椰子香味,真系好食到停不了。
新鲜椰子千层蛋糕
野莓千层蛋糕
蛋糕内外有著原粒野莓,酸酸甜甜,多吃也不腻。
芒果芭菲
上层是清新既椰子雪芭,雪芭入面都有椰子肉呢!
中间系新鲜粒粒芒果肉,又甜又香。
最底既竟然是微暖的椰汁糯米,惊喜又好吃。
2014-04-27
用餐时段