2021-05-11 3631 浏览
工作了一整天,難得跟閨密相聚,當然想一邊食飯,一邊飲返兩杯,她帶我嚟呢間日式居酒屋🏮。店內環境帶點日式居酒屋風情,頗有氣氛感。好彩閨蜜訂咗枱,一推門已見其人氣程度🔥。閨蜜說這間居酒屋,主打食日本豬不同部位的串燒盛宴,我即刻點返支清酒「鏡山 純米大吟釀先」🍶😆。這酒是無過濾生原酒,即未經過高溫過程,可品嘗到清酒最原始的味道;入口很順滑,帶果香味,口感醇厚溫和,配刺身及串燒非常合適。先食些前菜,一邊傾偈,一邊等串燒:🍅蕃茄沙律:紅卜卜,大大個已去皮嘅蕃茄,賣相討好,配上日式沙律汁令食慾大開。🐚粒貝刺身這是店員姐姐介紹的,海螺好大隻好新鮮,切得厚薄適中,十分鮮甜美味,肉質爽脆彈牙。然後就開始食我哋嘅串燒:🍖天下第一刀接近梅頭肉的位置,肉質爽口香滑,夠肉味。豬肉已醃製好,然後燒香,惹味又有嚼頭,送酒一流😋。✨豬心串豬心肉質易老化,但廚師掌握得很好,燒得鹹香脆口,而且冇腥味,好滿意。🌱芫茜卷我第一次食呢個配搭,燒得金黃香口嘅豚肉片包著芫茜,味道好夾,感覺清新。🍗月見免治豚肉串自家製嘅免治豬肉棒,燒香後配上燒汁及生雞蛋,口感滑溜好味。🍍燒菠羅面層薄薄嘅焦糖,香甜當造嘅菠蘿,我哋兩個都話好好味呀😋。

先食些前菜,一邊傾偈,一邊等串燒:
🍅蕃茄沙律:

🐚粒貝刺身

然後就開始食我哋嘅串燒:
🍖天下第一刀

✨豬心串

🌱芫茜卷

🍗月見免治豚肉串
自家製嘅免治豬肉棒,燒香後配上燒汁及生雞蛋,口感滑溜好味。

🍍燒菠羅
面層薄薄嘅焦糖,香甜當造嘅菠蘿,我哋兩個都話好好味呀😋。

在美食及放鬆氣氛下,我哋兩個傾咗差不多三個小時😆,過了一個很愉快的晚上。