2022-08-19
餐廳唔係容易book, 大家可能都無辦法去旅行,對呢類小品、有風格嘅餐廳趨之若鶩,所以都提議各位及早plan 定日期去做booking了😂餐廳環境同食品都對得住價錢,整體令人放鬆舒心,可以專注於當下去感受我同男朋友一入到去,外藉侍應相當有禮貌帶位同放好我地帶去嘅酒,亦主動問我地嘅酒是否需要抖氣。負責上菜嘅小姐姐雖然比人感覺年青,不過介紹菜式方面做得都幾細緻,我哋即時對菜式食慾增加👍是日晚餐我地食左 5 course 嘅,前菜春卷炸得剛好,唔會油膩,清新嘅檸檬同爽口嘅椰絲呢d 甜品向嘅味道,估唔到做成咸點都做到咁夾湯品方面,綠油油嘅外表,微暖,同時以foam 形式呈現,喺炎熱嘅夏日嚟講,感覺可謂相當清爽。杯入面嘅蒜香帶子非常畫龍點晴,有咬口亦提升整體味道,而當中溫泉蛋,除左滑溜溫潤之外,味道都提升左層次嚟到友人介紹嘅其中一道主菜,果然聞名不如見面,保留雞腳嘅外表不常見,非常signature! 雞下脾經過風乾之後,雞皮更脆,肉汁竟然不見得流失太多。味道濃郁,雞味同時保留龍井蝦意大利飯做得都相當地道地米粒有咬口,唔會太過“軟飯”。濃蝦湯汁表現得相當強勢,茶味表現就唔算太突出,徒留比較明顯苦
龍井蝦意大利飯做得都相當地道地米粒有咬口,唔會太過“軟飯”。濃蝦湯汁表現得相當強勢,茶味表現就唔算太突出,徒留比較明顯苦味,雖有海鮮鮮味,不過不失啦
到最後主菜乳鴿,餐廳以正式西餐處理,熟度可能低過5成,如果要食全熟可以及早通知。乳鴿細嫰帶細膩鴿香,肉汁令人回味
甜品可算係我最鍾意嘅一道菜,上次嚟都係比呢度嘅甜品驚艷到。今晚嘅甜品係由梨、果凍、餅同cream 狀物組合而成,可以話有份子料理嘅影子。梨球當中嘅肉桂香氣明顯又唔會太喧賓奪主,清甜細緻。我感覺自己過左一個美好嘅夜晚!
藝術品唔太識寫,一個字:好!
會再嚟🥰🥰🥰