2022-11-29
朋友帶我到上環一間日本餐廳,餐廳環境好舒適,夠光猛,店員好好禮貌,而且食物質素都相當唔錯!因為午餐無食所以就叫多幾款試下,每碟都夠份量同擺盤都好靚呀!1️⃣日本生蠔🦪+三文魚籽+帆立貝配柚子酸汁就咁睇個名都覺得好多料🙆🏽♂️,上枱時已經覺得好靚,生蠔好新鮮,係日本蠔特有嘅鮮味😆,三文魚籽粒粒都新鮮爆汁😋,連埋帆立貝嘅粒粒口感,超鮮甜,加上用左柚子汁,將個鮮味帶出同提升!2️⃣炸富山灣白蝦🍤呢款炸蝦真係越食越滋味,佢加左海苔同咖哩粉,食落口會有海苔嘅咸香味同少少咖喱味道👍🏽,而且炸蝦即叫即整,超香脆可口。3️⃣花膠地雞肉棒🐔完全無諗過花膠可以同雞肉一齊食😳,呢道菜都係第一次見,我諗唔係度度有🤣。花膠骨膠原質地高而且花膠都厚身☺️,一咬落去食到花膠之餘仲有雞肉棒,同埋撈埋新鮮蛋汁,更juicy 更正🤣4️⃣三元黑豚腩串配日本芥末籽去食日本串燒點可以唔叫豬腩肉架!呢串豬腩肉師傅燒到剛剛好😍,肉質嫩滑有咬感。同埋豬腩肥肉層次分明,每一啖都食到腩肉肥膏🤣5️⃣吞拿魚下顎第一次見識,原來可以有得食吞拿魚下巴,吞拿魚係烤焗,第一下咬落去係脆卜卜而且好香吞拿魚味,下巴肉超嫩滑,最後就係食埋最精華嘅吞拿魚皮,超香脆,每啖都有
1️⃣日本生蠔🦪+三文魚籽+帆立貝配柚子酸汁
2️⃣炸富山灣白蝦🍤
3️⃣花膠地雞肉棒🐔
4️⃣三元黑豚腩串配日本芥末籽
5️⃣吞拿魚下顎
第一次見識,原來可以有得食吞拿魚下巴,吞拿魚係烤焗,第一下咬落去係脆卜卜而且好香吞拿魚味,下巴肉超嫩滑,最後就係食埋最精華嘅吞拿魚皮,超香脆,每啖都有吞拿魚油滲出😍
6️⃣宮崎A4和牛壽喜燒
壽喜燒上枱時已經好吸引😆,見到每件牛嘅脂肪紋都分布平均而且都勁大塊,仲可以自己淥控製熟成度👍🏽,仲要係勁香婆牛味同埋會入口即溶🤤
呢間餐廳果然介紹冇錯,店員好sweet
,每一次都問我哋食物好唔好食,勁體貼!同埋裝修都好光鮮,環境夠靜!希望下次有機會再去試啦!