住系中西区咁耐,经常经过呢间印度菜餐厅,今日终于有机会试下呢间印度皇 Basmati(Taste of India)。首先,真系要赞下佢book完位会用whatsapp 同你confirm番,得相信下次可以直接用whatsapp book位。地点位于上环地铁站附近,非常方便。入口不大,要行楼梯上一层,由楼梯开始,已经好似去左另一个国度,充满印度风情的壁画,设计及装修。座位宽松光亮冷气充足。点菜后,侍应首先会付上印度脆饼同埋两个酱汁。一个青酱味道较辣,另一个红酱甜甜辣辣,两款都几好味。饮品方面,我叫咗一杯青柠梳打($33)正常发挥,另外叫咗一杯芒果酸奶($39)新鲜制作味道唔错,值得推介。前菜方面,叫咗一个满州杂菜丸($118),系由青椒洋葱另外加由菜整成的丸,味道非常惹味。主菜方面,叫咗一个烧烤精选($198)里面包括红色酱汁烧鸡及绿色酱汁烧鸡,再加三条肉丸和炸鱼块,不得不赞,印度人的烧烤用上不同调味腌制,用炭烧的方法,烧出嚟非常香。另外再点咗一个马沙拉牛腩,佢哋的马沙拉用一个印度的特别碗装住,虽然望落去比较细份,但入边啲牛腩到好够份量,马沙拉特别适合喜欢印度调味的人,你会感受到入边很

印度脆饼/青柠梳打/芒果酸奶

满州杂菜丸
主菜方面,叫咗一个烧烤精选($198)里面包括红色酱汁烧鸡及绿色酱汁烧鸡,再加三条肉丸和炸鱼块,不得不赞,印度人的烧烤用上不同调味腌制,用炭烧的方法,烧出嚟非常香。另外再点咗一个马沙拉牛腩,佢哋的马沙拉用一个印度的特别碗装住,虽然望落去比较细份,但入边啲牛腩到好够份量,马沙拉特别适合喜欢印度调味的人,你会感受到入边很多种调味料融合的感觉。
烧烤精选

最后当然唔少得印度的特色蒜蓉烤饼和点了一个印度炒饭,蒜蓉烤饼做得非常出色,香气扑鼻,一定要点返个。相对于炒饭,印度的米粒比较幼小,不是香港人食开的泰国米,有啲似米粉,有兴趣都可以试一试,用玛莎拉捞饭啱晒。
蒜蓉烤饼
印度炒饭

一路食饭,都见到有很多印度顾客,相信佢哋味道非常地道,亦都一路播住印度歌曲,好有风味。
用餐时段
印度脆饼/青柠梳打/芒果酸奶