2006-08-13 53 浏览
我叫十四,牚開「德勝小廚」,一個星期至少幫襯兩三次。你可能會話上環茶餐廳周街係,點解牚呢間?叉燒好食Service好,即加多幾分印象分,記得四年前第一次牚「德勝」,覺得間舖設計有香港地痞茶餐廳Feel,室外有電車站及車位夠方便,仲要野食平又好味,清潔過好多大型茶餐廳。打開餐牌,大把本地菜式,大部份都係賣廿四蚊(送飲品)(凍飲加兩蚊),可能有時齋睇菜名唔知有咩特別,不過問親待應就個個都答到我,佢地個個對餐牌都好熟,Training做得幾好。到上菜啦,港菜港做,好有風味,賣相可能唔太討好,但好多時都好好食。餐牌幾年黎都冇咩變過,不過就真係唔明點解大部份野都係賣廿四蚊(前幾年經濟唔太好時賣廿三蚊),不過咁既價錢,有一凍飲(加兩蚊)加一飯/麵,食物水平又幾高,地下唔滑,所以成日食都唔悶有驚喜。